Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök-helyettes két törvényjavaslatot is elővarázsolt kedd éjszaka a sok vitát kavart Fudan Egyetem és Budapest Diákváros projektekről. Az egyik a A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról és annak szóló vagyonjuttatásról, a másik a Budapest Diákváros megvalósításáról szól.

Mindkét törvény kijelöl egy sor állami ingatlant, így látszik, hogy hová tervezi a kormány kínai hitelből felépíttetni a kínai egyetemet és hová tervezné az eredetileg ide álmodott diákvárost. És több olyan rendelkezés is van a javaslatokban, ami leginkább a projekt ellen tiltakozó 9. kerületi önkormányzat leszerelésére tesz kísérletet - olvasható a portálon.

Megvan a Fudan helye

A Fudan Egyetem az erről szóló javaslat szerint ugyanúgy közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában működik majd, mint ahogy a modellváltás során kiszervezett magyar állami egyetemek. így a fenntartó Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak a magyar állam ugyanúgy juttathat állami vagyont, ahogy a modellváltó egyetemeknek. Az alapítványokba privatizált állami felsőoktatási intézmények a saját épületeiket kapták meg, a Fudan viszont egy 26 hektáros területet kapott, azt, ahol most a Nagyvásártelep áll, és ahová a Budapest Fejlesztési Központ a magyar egyetemistáknak szánt diákvárost tervezte építeni.

A kormány által létrehozott intézmény korábban megbízta a norvég Snøhetta tervezőcég osztrák irodáját, hogy magyar szakemberekkel együttműködve tervezzék meg, hogyan lehetne fenntartható módon felépíteni az új városrészt a Soroksári-Duna mentén, a Rákóczi hídtól délre található, 130 hektáros teljes fejlesztési területen, és élettel megtölteni a városnak ezt a viszonylag elhagyatott részét. Magára a Nagyvásártelep és környezetének felújítására is kiírtak egy tervpályázatot, ennek eredményhirdetése április végén volt.

Ha viszont a Nagyvásártelep területével a Fudan rendelkezhet, akkor a norvég terv és az április végén kihirdetett győztes pályázat is mehet a kukába,

Korlátoznák a kerület jogait

Az eredeti tervek szerint 12 ezer diáknak nyújtott volna szállást a Diákváros, a kormány által frissen kijelölt területen viszont várhatóan sokkal kevesebben férnek majd el. A beruházást a törvényjavaslat kiemelten közérdekű beruházásnak minősítené, egyúttal kivonná a területet a helyi építési szabályzat hatálya alól. Vagyis megvonná a kerület jogát, hogy beleszóljon abba, mit és hogyan lehet a beruházásra kijelölt állami területekre építeni. 

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester a 444-nek azt mondta, a projektre kijelölt állami területek összesen nem érik el az 5,5 hektárt, vagyis jóval kisebb területet szánnának magának a Diákvárosnak, mint az eredeti tervekben. Ezt persze a kerület tulajdonában lévő területekkel ki lehetne egészíteni, és a polgármester szerint az állami területeket úgy is jelölték ki, hogy azt valamennyire fölszabdalják a kerület tulajdonában lévő telkek.

Ez azt jelenti, hogy ha a kerület nem akarja eladni a területeit az államnak, akkor a magyar diákoknak szánt beruházást akadályozza, nem a kínai egyetem felépítését. Baranyi Krisztina korábban azt mondta, helyi népszavazást kezdeményez arról, hogy a kerület eladja-e a területeit a Fudan Egyetem megépítéséhez. A benyújtott törvényjavaslatok szerint viszont erről nem dönthetne a kerület, a kínai egyetem ugyanis teljesen állami tulajdonban lévő telkeket kap. A polgármester szerint ettől függetlenül lesz népszavazás, hiába próbálja azt a kormány ellehetetleníteni.