A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelően újabb rossz hónapot produkált a magyar ipar tavaly év végén. Az ágazat termelése 2012. decemberben ugyanis év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 7,6 százalékkal zsugorodott a az októberi 1,4 százalékos és a novemberi 7,1 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 3,4 százalékkal zuhant a 3,6 százalékos októberi és a 7,1 százalékos novemberi mínusz után − derül ki a KSH ma publikált előzetes adataiból. Novemberhez képest az egyhavi teljesítmény jókora, 2,5 százalékos csökkenést mutatott. Így az ipar termelési volumene tavaly összességében 1,7 százalékkal elmaradt a 2011-estől. A KSH a részletes adatokat február 14-én publikálja.

A rossz decemberi számok nem meglepőek, már a novemberi részletes adatokon is látszott, hogy folytatódnak az előző hónapok tendenciái: a magas bázis hatásán túl elsősorban a fűtésigény, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további csökkent (Nokia- és Flextronics-hatás), amit csak kismértékben ellensúlyozott a járműgyártásban regisztrált termelésbővülés (Mercedes-hatás). Egyelőre belföldön is csak romlik a helyzet: a hazai értékesítés január-novemberben 3,7, novemberben pedig 12 százalékkal volt kisebb 2011-esnél. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A folytatással kapcsolatban vegyesen alakulnak a konjunktúraindexek: a BMI értéke decemberben újra a stagnálást jelző ötvenes szint fölé, 55,9 pontig szaladt. Kitartóan rossz híreket közöl viszont a Kopint-Tárki is: az őszi feldolgozóipari konjunktúrateszt csak hajszállal hozott jobb eredményeket, mint a nyári, amely 1992 óta a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el. A cégek alapvetően recessziós időszakra számítanak a következő egy évben. A Reuters konszenzusa szerint is lefelé tart az ágazat: az elemzők legutóbb 2012 egészére 0,6 százalékos zsugorodást vártak, míg 2013-ban már csupán 1,9 százalékos, majd 2014-ben 3,6 százalékos bővülésben bíznak.