A miniszterelnöki kabinetiroda - mint minden minisztérium - nyilvánosságra hozta vezetőinek elérhetőségét, ebből érdekes részletek derülnek ki szervezet működésről.

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár alatt működik külön programszervező főosztály, a nemzetközi kapcsolatok osztálya. A Miniszterelnöki Titkársági főosztály alatt külön levelezési osztály működik osztályvezetőkkel, főosztályvezetőkkel. De van külön külügyi főosztály és Miniszterelnöki Külügyi Szervezési Főosztály gondoskodik a bürokrácia működtetésről - minden szervezeti egységhez termesztésen külön vezetők és beosztottak tartoznak.

A számos államtitkárság közül említést érdemel a Dömötör Csaba vezette parlamenti államtitkárság, ahol külön Online-Kapcsolattartási Főosztály emellett pedig Tartalom-előkészítési Főosztály működik termesztésen. A Dömötör-féle államtitkárságon kapott helyett a Deutsch Tamás vezette Digitális Jólét Program titkársága is.

A Tuzson Bence által vezetett Kommunikációs államtitkárság is külön birodalomnak tűnik csak a címek és titulusok alapján: mint a leírásból kiderül, a Kormányszóvivői Iroda mellett létezik a tájékoztatási főosztály, amin belül - ki gondolná - külön Médiakapcsolatokért Felelős Osztály is működik. Ezért kell külön osztály az újságírókkal való kapcsolattartásért, mert létrehoztak egy Minisztériumi Kapcsolatokért Felelős Osztály - természetesen külön osztályvezetővel és beosztottakkal.

Ezek után már nem is olyan meglepő, hogy az eredetileg 40-50 fős kabinetirodának indult minisztériumban engedélyezett létszáma 272 fő, igaz ebből 245 köztisztviselői helyett töltenek idén be - legalább is a tavaly márciusban elkészített idei költségvetési tervek szerint. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felel a miniszterelnök által kiemelt ügyek koordinálásáért, a kormányzati kommunikációért, így a nemzeti konzultációkért. Az MK-n belül működik a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely a kormányzat teljes médiaköltéseit - így kimondatlanul a baráti sajtó finanszírozását - koordinálja. A médiaköltéseket 30 fő intézi, erre 15,6 milliárd forint áll rendelkezésükre - igaz a tavalyi gyakorlat alapján ez összeg év közben akár emelkedhet is. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 22 milliárd forintból gazdálkodhat az idén, a bérköltségek ebből 2,7 milliárd forintot tesznek ki.

A 250-270 fős stáb már arra is magyarázatot ad, hogy miért akart a miniszterelnök külön épületbe a Budai Várba költözni. Ráadásul a több tízmilliárdból átépített volt Karmelita kolostor szűknek bizonyult a stáb számára ezért a kolostor mellett új irodaépületet is felhúznak - igaz ide már a Miniszterelnökség egy részének is be kell férnie.

Megszólalt a KTK

A Miniszterelnöki Kabinetiroda, amely a miniszterelnök munkáját segítő minisztérium a legkisebb minisztérium, a kormánytisztviselők és a munkavállalók létszáma megalakulása óta minimális mértékben 200 főről 209 főre változott - reagált írásunkra a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A minisztérium feladatai és szervezeti egységei indulása óta ismertek, a tisztségviselők pozíció (osztályvezető, főosztályvezető, államtitkár) semmiben nem különböznek más minisztériumokétól, sőt számuk jóval alacsonyabb - fogalmazott a tájékoztatási központ.