Elavult számítástechnikai rendszerrel dolgoznak a határőrök, s bár ez átlagos napokon még bírja a gyűrődést, hétvégente, vagy hosszabb ünnepek idején gyakran lefagy: ilyenkor például az ukrán határnál akár négy-öt órás várakozás is előfordulhat - kezdi cikkét a Népszava, amelynek egy, az informatikai hálózatot belülről ismerő volt határőr nyilatkozott. Ő állítja, hogy amióta a "migránsveszélyre" hivatkozva elrendelték, hogy a nem schengeni határállomásokon minden ki-, és belépő személy adatait rögzíteni kell, a felesleges adatforgalom alatt összeomlik a rendszer.

Például olyan esetekben is feleslegesen terhelik a szoftvert, amikor valaki a családot meglátogatva, vagy bevásárlás miatt egy nap többször megy át a határon. Ilyenkor ugyanis a ki- és belépéskor is rögzítenek róla mindent.

A hosszú hétvégi terhelés miatt álltak be a magyar határok pénteken: a rendőrség kora délután egy háromsoros, konkrétumok nélküli közleményt, adott ki, amelyből csak annyi derült ki, hogy az informatikai rendszer meghibásodása miatt szünetel az országban a határátléptetés. Az okokról nem közöltek információt. A lap megkereste azóta az ORFK-t, de nem kaptak választ.

A nyilatkozó egykori határőr szerint a hétvégihez hasonló összeomlást vagy egy új számítógépes technológia bevezetésével lehetne orvosolni, vagy azzal, ha ilyen körülmények között úgynevezett könnyített ellenőrzést rendelnek el, amikor csak megnézik az útlevelet, ellenőrzik a gépjárművet, de az adatokat már nem viszik fel a számítógépre.