Két éve indult a határvadászok toborzása, de úgy tűnik, még sokáig folytatja a toborzást a rendőrség és a honvédség, pedig korábban már bejelentették: sikerült feltölteni a kormány által 3 ezer főben meghatározott létszámot.

A XII. képzési ütem befejezését követően szeptember 3-án 31 fő lépett szolgálatba a Készenléti Rendőrségnél - közölte az ORFK. Magát a képzést 44 ember kezdte el, de nem mindenkinek sikerült befejeznie.

A toborzás azonban a jelek szerint soha nem érhet véget. A rendőrségi honlap szerint mostanában leginkább fesztiválokra települnek ki a toborzók: a hajdúszoboszlói gasztrofesztiváltól a nyírábrányi dinnyefesztiválig mindenhol lehet érdeklődni a határvadász állás előnyeiről.

Békésen, a Madzagfalvi Napokon szeptember 8-án, másnap pedig a Szarvasi Szilvanapokon várják a határvadász hivatás iránt érdeklődőket. A következő hétvégén, szeptember 15-én Mezőberényben, a Töltött Káposzta Fesztiválon, 16-án pedig az újkígyósi búcsúban működik majd határvadász információs pont - adta hírül a rendőrség. Kérdés, kit csábít a bruttó 220 ezres alapilletmény.

A tizenharmadik képzési ütem 30 fő részvételével indult júniusban Budapesten. Ez a létszámküzdelem azért is figyelemre méltó, mert a toborzást korábban épp az illegális migrációval magyarázták, ám azóta a Magyarországra érkező migránsok száma minimálisra csökkent. Az ORFK legfrissebb adatai szerint eddig összesen 4027 fő nyújtott be a határvadász-képzésre pályázatot.

Július közepe óta Győrben, Szegeden, Szombathelyen és Nagykanizsán is felavattak egy új határvadász-komplexumot. A nagykanizsai épületkomplexum 5,7 milliárd forintból épült meg, a kivitelezés tavaly augusztusban kezdődött. Az állomány tagjai számára kétágyas, fürdőszobás, minikonyhás garzonokat alakítottak ki. Volt miből, hiszen a rendőrségnek 2017-2018-ra mintegy 100 milliárdot biztosított a kormány létszámfejlesztésre, eszközbeszerzésre, objektumépítésre. A 2016 szeptemberében megkezdett toborzás révén pedig Balogh János országos rendőrfőkapitány szerint már feltöltötték a szükséges háromezres létszámot.

Még tavaly márciusban Orbán Viktor miniszterelnök előtt tettek esküt a határvadászok. "Arra kérem Önöket, hogy egyszerre legyenek határozottak és emberségesek, járjanak el a törvény szigorával, de az emberiesség parancsai szerint" - fogalmazott akkor a kormányfő. A Magyar Helsinki Bizottság szerint azonban éheztetik a szerb-magyar határon azokat a menedékkérőket, akiknek a kérelmét első fokon elutasították.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Echo TV-ben cáfolta, hogy bárkit éheztettek volna a hatóságok. Bakondi György szerint amint a menekültek kérelmét elbírálták és elutasították, akkor el kell hagynia tranzitzónát: ekkor már nem számítanak menedékkérőnek, így akkor már nem kapnak ellátást sem.

A fotó forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor.