A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben 2022. április 4-én a regionális nyomozó ügyészség egy időben, több helyszínen hajtott végre tettenérést, majd további összehangolt eljárási cselekményeket folytatott.

Az NVSZ, a TEK, a Csongrád-Csanád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 150 fő vett részt a bűnügyi akcióban.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Tompa Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő három pénzügyőr olyan személygépjárműveket engedett át az országhatáron, amelyek műszaki átalakításuk folytán nagy mennyiségű Európai Uniós zárjegy nélküli dohánytermék elrejtésére voltak alkalmasak. A hivatalos személyek emellett azt is lehetővé tették, hogy az ilyen tevékenységhez engedéllyel nem rendelkező szerb állampolgárok klímagázt csempésszenek Magyarországra.

A megvesztegetett pénzügyőrök a gépjárművekben szabálytalanul szállított, jogszabályba ütköző módon behozott termékekről tudtak, azonban hivatali kötelezettségüket rendszeresen megszegve, emiatt semmilyen eljárást nem kezdeményeztek. A pénzügyőrök az ezért kapott jogtalan vagyoni előnyt utólag, a bűnszervezet magyar irányítójától vették át. A külföldi gépjárművekkel érkező szerb állampolgárok szintén tisztában voltak azzal, hogy a magyar megrendelő – a pénzügyőrökkel előre egyeztetett módon – az ellenőrzés nélküli, kockázatmentes határátlépést biztosította számukra. Az elkövetők 2021-től legalább ötvenszer lépték át a szerb-magyar határt, az – alkalmanként két személygépjárműben elhelyezett – illegálisan behozott termékekkel.

A kutatásokon az ügyészség több mint 40 darab hűtőközeget tartalmazó klímagázpalackot, kazán-, és légkondicionáló berendezéseket, megközelítőleg 200 ezer eurót és több mint 5 millió forint készpénzt, valamint több ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le.

Az ügyészség mind a nyolc őrizetben lévő – akár 24 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel – meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Járásbíróság ma dönt - közölte a Központi Nyomozó Főögyészség.