2015-ben Unió-szerte összesen 152 milliárd euró forgalmi adótól (áfa) estek el a tagállami költségvetések. Az áfabevétel-kiesés (a várt és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség) 2014-hez képest valamelyest csökkent, de még mindig elfogadhatatlanul magas.

Itthon a 2014-re becsült 618 milliárd forint után 2015-re 527 milliárd forintnyi áfa-bevétel kiesést azonosított a Bizottság. A jelentős javulás az áfa-kiesés arányszámában is lecsapódott: 3 százalékponttal csökkent az áfarés hazánkban egy év alatt, ami az uniós országok között is kiemelkedő teljesítmény. (Bárkit azonnal elérhet a NAV.)

A Bizottság az elemzés Magyarországgal foglalkozó részében külön megemlíti, hogy az áfarés arányának javulása az EKÁER-rendszer bevezetésével, az acéltermékek esetében a fordított áfájának alkalmazásával, valamint az áfaösszesítő bejelentési összeghatárának leszállításával függ össze - olvasható a Porfolio.hu-n.

A legnagyobb javulást Málta tudta felmutatni a 2015-ös adatok szerint, miután az áfarés arányát 17 százalékponttal sikerült csökkenteni a korábbi 40 százalékról. A legnagyobb arányú áfabevétel-kiesést továbbra is Romániában (37,2 százalék) mérték, Szlovákia (29,4 százalék) és Görögország (28,3 százalék) végzett még a dobogón, Magyarország a középmezőnyben szerepelt. A hiány mértéke Spanyolországban és Horvátországban volt a legkisebb (3,5 százalék és 3,9 százalék), viszont ebben a tekintetben az élen Svédország végzett, ahol nem hiány volt, hanem többlet. Vagyis a svédek az elvárhatónál több bevételt szedtek be ebből az adónemből.