A magyarországi ellenzék vezére azt tervezi, hogy népszavazással módosítják az alkotmányt, ha a jövő évi parlamenti választásokon a vezetésével győz az ellenzéki koalíció – írja a Financial Times, amelynek Hódmezővásárhelyen adott interjút a Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Véleménye szerint erre elengedhetetlenül szükség van, hogy a jelenlegi kormányfő, Orbán Viktor visszamaradó hatalmát erodálják. A demokratikus súlyok és ellensúlyok helyreállítását szolgáló reformokról, azaz a demokrácia helyreállításáról a választást követően mindössze 60 nappal rendeznének népszavazást.

Az sem riasztja vissza ettől a miniszterelnök-jelöltet, hogy a kormány, sok független szakértő, sőt az ellenzéki tanácsadók egy része szerint is ez megsértheti az alkotmányt, s ezzel alkotmányos és politikai válságot idézhet elő. E szerint az álláspont szerint kétharmados törvényeket csak kétharmados parlamenti többséggel lehet megváltoztatni, nem népszavazással. Rendszerváltásról beszélünk, ez nem egy egyszerű, szabályos választás lesz – mondta Márki-Zay a brit üzleti lapnak.

Jakab András, a Salzburgi Egyetem alkotmányjogász professzora, aki korábban az MTA-nál látott el vezetői tisztséget úgy látja, hogy Orbán Viktor egy úgynevezett mély államot épített ki, amely tehát jóval mélyebben belefolyik az ország irányításába, mint az a demokráciákban megszokott, ám „a jogi folytonosság megtörése veszélyes játék”. Azzal a kockázattal jár, hogy lefagy államszervezet működése, vagy akár erőszakos cselekedetekhez és komoly utcai lázongásokhoz vezethet. Ezért szerinte az ellenzék javaslata megfontolatlan.

Szabadság

Orbán puccsot hajtott végre, saját alkotmányával is szembe fordult – mondja Márki-Zay. - Kiépített egy rendszert, amely kizárólagos hatalmat garantál neki, ami leválthatatlanná és legyőzhetetlenné teszi. Az ellenzék vezére ezért úgy véli, hogy az ellenzék joggal javasol alkotmányos változásokat, miután ez a helyzet - akárcsak a kiterjedt korrupció - sérti a 2010 után elfogadott alaptörvényt is.

Sok európai fővárosban örömmel fogadnák a jelenlegi magyar kormány bukását, amelynek vezetője a brit üzleti lap szerint az illiberális demokrácia bajnoka, továbbá Moszkva- és Peking-barát politikát folytat. Ugyanakkor ha az új kormány alkotmányos válságot idéz elő, az komoly fejtőrést, alig kezelhető helyzetet okozna az EU-nak.

Márki-Zay szerint az uniós tagországoknak már nem kellene szövetségesként kezelniük Orbán Viktort, „nevetséges az ő szabályai szerint játszani”. Utolsó mondataként azt üzente a brit üzleti lap olvasóinak, hogy „ha az ember egy kvázi diktatúrában él, akkor a szabadság a legalapvetőbb kérdés”.