A mintegy 2,15 millió euró összköltségű projekten öt ország - Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Magyarország - szakemberei dolgoznak - ismertette Rácz András a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen - tudósít az MTI.

Emlékeztetett rá, hogy a Mura folyó térségében egy hónappal ezelőtt 470 millió forint nagyságrendű projekt kezdődött el az KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági operatív program) keretében, melynek célja többek közt az eredeti élőhely, az őshonos állattartás, legeltetés visszaállítása, a táj értékének megtartása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: a bioszféra rezervátum jubileumi rendezvénye felhívja a figyelmet a Mura-vidék értékeire. Letenye térsége a belföldi turisták előtt évtizedeken keresztül zárt területnek számított, ahova nehéz volt bejutni - idézte fel Cseresnyés Péter.

Az érintetlen természeti környezet "felfedezésre váró kincseket rejt" mindazok számára, akik aktív pihenésre vágynak, szeretnek kirándulni, kerékpározni, esetleg vízitúrázni a Murán.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója beszélt a Mura-vidék természeti értékeiről. Kitért arra is, hogy az igazgatóság a hazai és nemzetközi programok segítségével a természeti értékek megőrzésére és bemutatására törekszik. Szeretnék helyreállítani a hagyományos extenzív tájhasználat során kialakult mozaikos (erdő, gyep, holtág) ártéri élőhelyeket, javítani a védett területek állapotát, az ártér vízelvezető képességét.

Céljuk a Bioszféra rezervátumhoz tartozó védett területek, Natura 2000 területek és élőhelyek kedvező természeti állapotának megóvása, illetve javítása, valamint a védett és közösségi jelentőségű fajok megismertetése és élőhelyük biztosítása.

A Mura, Dráva és a Duna mentén szabadtéri oktatóközpontokat hoznak létre, amelyek a természettudományi tanítás színterei lehetnek és kirándulási célpontok a turisták számára.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park költségvetése az Interreg "coop MDD" projekt keretében 210,3 ezer euró.