Vasárnap helyenként - főként az ország középső és északi tájain - akár 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, de jellemzően ország szerte 2-5 centiméteres takaró hullik majd. A déli megyékben fordulhat elő havas eső, eső is - írja a Met.hu.

Havazás a délelőtti órákban a középső országrészben, majd déltől döntően a Dunától keletre, este keleten valószínű. Az ország déli részén havaseső, eső is előfordulhat. A nyugati, déli területek kivételével helyenként 2 centiméteres ideig-óráig megmaradó hó valószínű, az ország északi megyéiben 5 centiméter körüli, az Északi-középhegység síkvidéki területein 5-10 centiméter (a nagyobb hóvastagság az északi határ közelében valószínűbb). Budapesten belváros 2 centiméter körüli, külvárosban 5 centiméter körüli, 350 méter felett 10 centiméter körüli vagy feletti hó valószínű késő délelőtti órákig, déli órákig. Az Északi-középhegység magasabban fekvő részein is vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Az esti órákban a Dunántúl északi felében egy-egy 60-65 kilométer/órás széllökések is kialakulhat északnyugati irányból.

Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom Esztergom és Nógrád megyére a hó miatt első fokú figyelmeztetést adtak ki.

A rendőrség óvatosságot kér

Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe és tisztában kell lenni azzal is, hogy a havaseső, havazás miatt az utak csúszóssá válhatnak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását! A téliesre forduló közlekedési körülmények miatt vezessenek nagyon óvatosan, tartsanak nagyobb követési távolságot! - figyelmeztet a Police.hu-n megjelent közleményében a rendőrség.

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy a nehezen megközelíthető, külterületi részen élő időseket felkeresik, hogy segítsenek nekik.

Már így is több baleset történt vasárnap az országban. Lezárták az M2-es autóutat Budapest felé, Sződligetnél, mert a 34-es kilométerszelvényénél két gépjármű ütközött össze. A váci hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki az egyik kocsi vezetőjét, aki a mentők szerint súlyosan megsérült - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelem.

Baleset miatt lezárták a 10-es főutat is Piliscsaba közelében, a forgalmat elterelték.

Frontális karambol történt, a baleset következtében egy ember az egyik kocsiba szorult, őt az esztergomi hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki és adták át a mentőknek.