Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Románia déli térségben kedd este óta havazik, és bár nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, a viharos szél, hóátfúvások és jegesedés miatt csúszósak, néhol hókásásak az utak. A látótávolság sok helyütt 100 méter alá csökkent, de szerda délelőttig sehol sem vált szükségessé a főutak és autópályák lezárása.

A szél miatt lezárták szerdán Románia öt legfontosabb fekete-tengeri kikötőjét, a bukaresti nemzetközi repülőtéren pedig a gépek mintegy félórás késéssel szállnak fel a jégtelenítési eljárás miatt. Késnek a vonatok is: a Temesvár felől érkező gyorsvonat 75, egy Galac felől érkező járat pedig 30 perces késéssel érkezett a bukaresti Északi pályaudvarra.

A katasztrófavédelmet a jégréteg súlya alatt leszakadt fákhoz, az úton keresztbe fordult teherautók eltávolításához riasztották. Országszerte 4900 - lánctalpas járművekkel, rohammentő kocsikkal és hóekékkel felszerelt - tűzoltót helyeztek készenlétbe arra az esetre, ha a zord időjárás emberéleteket sodorna veszélybe - írja az MTI.

A hófúvásra és jegesedésre figyelmeztető riasztás szerda estig van érvényben, a következő napokra pedig a jelentős lehűlés és erős szél miatt adtak ki újabb elsőfokú riasztást. Csapadékra a következő napokban már nem kell számítani, de a - pénteki Szent András-napi munkaszünettel, majd a december elsejei centenáriumi nemzeti ünneppel folytatódó - hosszú hétvégén mínusz tíz fok alatti éjszakai, illetve fagypont alatti csúcshőmérséklet és óránkénti 50 kilométeres széllökések várhatók Románia déli részén.

Itthon ez várható

Szerdán észak felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, a legtöbb helyen akár több órára is kisüt a nap, délelőtt a déli határnál is megszűnik a csapadék. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Zemplénben, a Nyírségben és a Hajdúságban időnként viharos lesz. A légmozgás délutántól mérséklődik. A hőmérséklet kora délután 0 és +4 fok között valószínű. Késő estére 0 és -5 fok közé hűl le a levegő - írja előrejelzésében a Met.hu.

Csütörtök délelőtt gyengén, majd napközben változóan felhős idő várható, a több felhő főként a délkeleti és a középső területeken lehet. Délkeleten néhol gyenge havazás kialakulhat, másutt csapadék nem valószínű. Az északkeleti, keleti szél néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul. Utána legközelebb szombaton várható havazás, főleg az észak-nyugati megyékben.

A Kékestetőn már szánkózásra alkalmas a hómennyiség.