A magyar aktív lakosság 49,3 százaléka rossznak vagy nagyon rossznak tartja a hazai egészségügy állapotát - derült ki az Union Biztosító megbízásából a Psyma Hungary piackutató cég által végzett felmérésből. Azon túl, hogy a megkérdezettek 30,1 százaléka szerint általános problémák vannak az egészségüggyel - főleg a pénzhiányt tartják súlyosnak -, a legtöbb gond a vizsgálatok időtartamával, a túl hosszú várólistákkal van. A megkérdezettek közel 12 százaléka szerint nem megfelelően képzett az egészségügyben dolgozó munkaerő, közel 10 százalékuk az ellátásból az odafigyelést hiányolta, az infrastruktúra elavultságát hibáztatta. A hálapénzt megszokták, ezt jelzi, hogy az egészségügy gondjai között ez a tétel nem játszik jelentős szerepet.

A megkérdezettek 72,4 százaléka az elmúlt egy évben járt orvosnál, sőt 50 százalék feletti azok aránya, akik legalább háromszor meglátogatták háziorvosukat. A válaszadók 27,6 százaléka az elmúlt két évben kórházban is volt. A férfiak kevesebbet járnak orvoshoz, ám a kutatók szerint ennek következménye, hogy amikor viszont kórházi kezelésre kerül sor, akkor a nők átlagos 6,3 napos kezelésével szemben a férfiak évente átlagosan 7,8 napot töltenek kórházban.
A válaszadók 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két év során részt vett szűrővizsgálaton. Ennek ellenére a válaszadók egy privát egészségbiztosítástól leginkább a szűrővizsgálatot várják, amiből Zsoldos Miklós, az Union Biztosító vezérigazgatója szerint az következik, hogy az érintettek nem elégedettek az általuk igénybe vett szűrésekkel - például a kötelező munkahelyi szűrővizsgálatok színvonalával.
QP | Quality Placement