A háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az emberi erőforrások minisztere 2020. május 4-től visszavonta. Azóta a járványügyi szabályok és előírások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban - írja honlapján az NNK.

Az alapellátás során (is) az egészségügyi szolgáltatási tevékenységet az erre vonatkozó jogszabályok – elsősorban a 4/2000 (II.25.) EüM rendelet – és a szakmai szabályok betartásával kell végezni. Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, és ez vonatkozik a Covid-gyanús betegekre is. Amennyiben a beteg állapota indokolja, a háziorvos otthonában keresi fel a beteget - áll az NNK közleményében.

A korlátozás hatályának két évvel ezelőtti visszavonását megerősítő közlemény apropója vélhetően az L. Simon László fideszes politikus, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató Facebook-posztja után kialakult kommentcunami lehetett. A főigazgató ugyanis a Facebookon sérelmezte nemrégiben, hogy beteg édesanyjához nem ment ki a háziorvos, amire a kommentelők a saját tapasztalataik alapján egyöntetűen állították, hogy ez a rendszer működik a járvány kezdete óta. Magyarán a háziorvosok átálltak a távgyógyításra, időpontot kell egyeztetni a felkeresésük előtt, de lényegében jobbára elérhetetlenek. A Feol.hu ezután az általános tapasztalatok hivatalok megerősítéséért fordult az NNK-hoz azzal konkrét kérdéssel, hogy jelenleg milyen protokollt kell követniük a háziorvosoknak a betegek fogadása kapcsán, milyen szakmai irányelvek mentén kell vagy éppen nem kell fogadniuk, ellátniuk őket.

Az NNK a lap szerint azt válaszolta, hogy szó sincs rugalmasan alkalmazható „gumiszabályokról”, „elrendelt kötelezettségekről”, melyekre a média vagy éppen az állítólagos háziorvosok utalnak. Ezzel szemben a korlátozásokat az emberi erőforrások minisztere 2020. május 4-től visszavonta. Vagyis már két éve nincs korlátozva, hogy a háziorvosok személyesen tartsák a kapcsolatot a betegekkel.