Gazdaságfilozófiai és gazdaságpolitikai fordulatot sürget Heim Péter, a Fidesz közelinek tartott Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az elmúlt hét fejleményeit kommentálva megjegyzi, hogy 80 százalék körüli GDP arányos államadóssággal nem mennek csődbe államok, de a befektetői bizalom lenullázódása baj. A piac tisztában van azzal, hogy a tavalyi adósságcsökkentés technikai jellegű volt, mivel a magánnyugdíj-pénztári vagyon átcsoportosításával történt.

A 2011-es költségvetés pedig nem volt szigorú, mert egyszeri bevételekkel pótolta a deficit egy részét. Ezeket figyelmen kívül hagyva az adósságpályánk folyamatosan emelkedne.

A jegybankot nem szabad bántani!

Az IMF-fel akkor lehet megállapodni, ha kormány szigorú költségvetést folytat és együttműködik a jegybankkal. Ha az MNB kamatot akar emelni, ezt a forint védelmében tenné - hangsúlyozza Heim. Ha nem szigorítanak, akkor széteshet a rendszer, és tovább szűkülhet a hitelezés. A devizatartalékokhoz nem lehet hozzányúlni, mert a devizaválságoknak az ilyen lépések szoktak a kiindulópontjai lenni. Egy olyan országnak, amely korábban laza pénzügypolitikát folytatott, a látszatát is kerülnie kell, hogy a bankópréshez akar nyúlni.

A Valutaalap hitelének elfogadása szerinte nem lenne a magyar függetlenség feladása. Ugyanakkor az IMF több ok miatt keményebb tárgyalópartner lesz, mint 2008-ban volt. Ilyen körülmények között nem szerencsés olyan üzeneteket megfogalmazni, hogy az IMF úgyis visszajön a pénzéért, mert az azt az érzetet keleti, hogy Magyarország esetleg nem szeretné törleszteni a korábban felvett hiteleket.

Ha pénzt kérünk Európától, akkor nem szerencsés hanyag kezeléssel gyanúsítani egyes nyugati pénzintézeteket. Ez így együtt nem fog menni a gazdasági szakember szerint, aki ugyanakkor úgy véli, hogy Brüsszelnek valószínűleg nincs igaza abban, hogy az új jegybanktörvénnyel sérülne az MNB függetlensége.

Óriási lyuk az idei büdzsében.

Heim már most 200 milliárd forintos lyukat lát az idei költségvetésben, amit növelni fog, hogy sok bevételi tétel nem teljesül a várható GDP-csökkenés miatt. A költségvetési hiány 3,5 százalék körül alakulhat majd, amit három alá kell vinni, de ez kialkudható az IMF-fel.

Nagyobb gondnak látszik a 2013-as év menedzselése, mivel akkor ki kell vezetni a válságadókat és felére kell csökkenteni a bankadót, ami 700-750 milliárd forintos hiányt okoz a büdzsében. Ezzel összefüggésben Heim egyetért Mellár Tamás közgazdász professzorral, aki a gazdasági szférának juttatott nagy összegű állami támogatástok átvizsgálását javasolja. A szakember az ingatlanadó bevezetését sem tartaná tabunak, bár most csak mélyítené a recessziót.

Kicsi állam kell!

Nem nagy, de gyenge, hanem kicsi, de erős államra van szükség  - mondja Heim. A lakosságban és a vállalkozói szektorban ma félelem van, ezrét fontos a jogbiztonság deklarálása. A külföldiekkel ki kell békülni, mert senkinek sem érdeke egy államcsőd! Mivel Európától és nem Kínától kaphatunk segítséget, abba kell hagyni az európai vállalatok piszkálását! Matolcsy Györgynek nagyon sok mindenben igaza van, de most egy a mai követelményekhez igazított Margaret Thatcher-i szigort kellene követni!