Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években olyan mértékben nőtt a napelemes rendszerek beépítettsége Magyarországon, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal adatai szerint évről évre megduplázódik a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása.

A növekedés szembetűnő: amíg 2008-ban a háztartási méretű kiserőművek összteljesítőképessége mindössze 505 kW volt, addig 2015-ben már 128 863 kW. Ezek után nem meglepő, hogy 2015 végén már összesen 15 226 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergiahálózatra, ami az előző év végi 8903 darabhoz képest 71 százalékos növekedést jelent.

Bár ezen erőművek földgázt, biogázt, víz- és szélenergiát is hasznosítanak, a napenergia viszi a prímet, ami az összes beépített teljesítmény 98,996 százalékát, avagy 127569 kW-t hozott. A hivatal szerint a napenergia ekkora mértékű térnyerésének több oka van, így például az elmúlt években rohamosan csökkent a bekerülési költség, ráadásul a költségeket pályázati úton is lehetett csökkenteni.

Hogy a növekedés nagyrészt a lakosságnak köszönhető, azt jól mutatja az alábbi ábra:

Eszerint a legtöbb háztartási méretű kiserőmű 5 kW alatti kategóriában található, az intézményi és a céges szegmensre jellemző 10-50 kW méretkategóriában már csak feleannyi erőművet regisztrált a hatóság. A MEKH megjegyzi, hogy az 50 kW feletti mérettartományban is növekszik a nem engedélyköteles kiserőművek száma, és bár itt kiegyenlítettebb a felhasznált energiahordozók szerinti megoszlás, a növekedés motorjának ebben a kategóriában is a napelemek tekinthetők.

És hogy mire elég a közel 128 ezer kW? Elég sok mindenre, egy paksi blokk - a négyből - maximális kapacitáson például évente 500 ezer kw áramot tudna termelni, azaz ha továbbra is folytatódik az elmúlt két évben tapasztalható trend és továbbra is megduplázódik a mennyiség, akkor két éven belül a háztáji napenergiatermelés elérheti egy paksi blokk teljesítményét.

Kép: MTI

Hogy emberközelbe hozzuk ezeket termelt energiamennyiséget, érdemesebb kilowattórában (kWh) számolni. Egy kWh, az egy 1 kilowatt (kW) állandó teljesítménnyel, 1 óra (h) alatt elvégzett energia-, vagy munkamennyiség. Egy kWh energiamennyiséggel az EDF Démász adatai szerint egy villanyborotvát öt éven keresztül minden nap használhatnánk, egy energiatakarékos izzóval 50 órát tudnánk világítani, a hajszárítót egy órán keresztül tudnánk használni, a hűtővel fél napig tudnánk hűteni, egy számítógépet 3, egy tévét pedig 6-9 óráig tudnánk használni, egy kávéfőzővel 40 csésze kávét tudnánk főzni, vagy ha úgy tetszik, akkor egy késélezővel 12 ezer kést tudnánk megélezni.