Mi legyen a legfontosabb szempont a mosogatógépes mosogatás során? A tisztaság és a hatékonyság, a karcmentesség vagy az egészségi kockázatok?

Az #ÖkoTakarítás hónapja kampány keretein belül a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a mosogatógép tablettákat és géleket vizsgálta. A boltok és drogériák népszerű termékeit: 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Ezek során összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

A tabletták és a gélek hatékonysága között látványos a különbség, hiszen csak két folyékony gépi mosogatószer tudja felvenni a versenyt a szilárd termékekkel. Az egyik a Somat All in 1 Lemon & Lime gél, a másik pedig a Herbow gépi mosogatószer koncentrátum, amely egyetlenként a mezőnyben mosódió kivonatot tartalmaz.

Az élen végzett termékek között nagyon kicsi a hatékonyságban mért különbség, azaz nagyjából ugyanolyan jól mosogatnak. Éppen ezért célszerű a lehető legkevésbé ártalmas összetevőket tartalmazó termékeket keresni, ebben a legjobb támpontot az EU ökocímke minősítés adja, tesztünkben 12 ilyen szerepel. Az EU Ecolabel címkés termékek közül 8 végzett 90 százalék feletti eredménnyel.

Kiderült azonban az is, hogy a hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik, több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának. A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.

Mit vizsgáltak?

A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak:

 • tisztaság – ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással,
 • hatékonyság – különböző edényekre vonatkozóan: tányér, pohár, bögre, evőeszköz, műanyag edény,
 • foltmentesség,
 • száradás,
 • a termékek összetétele,
 • környezeti és egészségi hatások,
 • ökocímke minősítés.

Mivel legfőbb összetevőjük a nátrium-karbonát, azaz a mosószóda, illetve a nátrium-perkarbonát, azaz folttisztító só, ezért minden mosogatógép tabletta minimális környezeti hatású, viszonylag ártalmatlan. Hasonlóan, a legfőbb összetevők miatt minden mosogató gél minimális környezeti hatású. Az öko minősítésűek ezen felül az egyéb összetevőket korlátozzák.

A TVE nem tesztelte, de a Stiftung Warentest 2020-as mosogatógép tabletta tesztjében szerepelt olyan vizsgálat, ami a hosszútávú használat hatásait mutatja és azt találták, hogy egyedül a gélkapszula nem karcolta meg az üveg poharak felületét 300 mosogatás után. Így érdemes megfontolni a hatékonyabb gélek alkalmazását. Főleg annak tükrében, hogy az összetevőik kevésbé kockázatosak az egészségre. A 13 gél közül 7-nek nincs veszélyességi címkéje, míg a tabletták között egyetlen ilyet sem találunk. A tabletták veszélyességi jelei általában irritáló vagy maró hatásra figyelmeztetnek.

A legmenőbb szerek:

 • a legmenőbb gépi mosogatószerek:
 • legjobb tabletta és az abszolút győztes: Jar Platinum All in One
 • legjobb gél: Somat All in 1,
 • top3 EU Ecolabel-es termék: Somat pro nature All in One, Sunlight Powered by Nature All in one, Cif Complete Clean All in 1,
 • 10 pontos tisztaság: Jar Platinum All in One, Finish Powerball All in 1 Max, domol Multi Perfect 12-Fach Power,
 • legjobb foltmentesség: denkmit Multi Power Revolution,
 • legjobb száradás: Jar Platinum All in One, Somat pro nature All in One, denkmit Multi Power Revolution, Sunlight Powered by Nature All in one, Ecover All-in-One,
 • legjobb ár/érték arány: Blink Classic mosogatógép tabletta (9.2 pont, 17 forint/mosogatás).

A teljes teszt megtekinthető itt.