Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere 2013-ban az országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként megnevezte a Hungary State Special Dept Fund (HSSDF) magyar és kínai tulajdonosait, amivel azt akarta bizonyítani, hogy - mivel ismertek a tulajdonosai - a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalat nem offsohore cég. Ezt azért kellett megtennie, mert a HSSDF éppen ettől a bizottságtól kapott engedélyt a letelepedési államkötvények forgalmazására.

Csakhogy ez a cég kiszervezte a kötvények forgalmazását egy további vállalkozásnak - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Ennek neve nagyon hasonlított a HSSDF-éhez: Hungary State Special Management. Később átkeresztelték Hungary Immigration Consultingra. Ebben a cégben a HSSDF-nél megismert tulajdonosok egy része csak igazgatóként tevékenykedik.

Nem ők a tulajdonosok tehát, hanem három olyan vállalkozás, amelyeket a Brit Virgin-szigeteken, azaz egy ismert offshore paradicsomban jegyeztek be. Offshore státusuk miatt nem lehet kideríteni, hogy kinek a kezében vannak ezek a cégek.

Ezt azért lenne jó mégis megtudni, mert a magyar kötvények forgalmazásáért járó szolgáltatási díj a Hungary Immigration Comsuting bevétele, így ennek tulajdonosain, a három Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégen keresztül az ő zsebükbe vándorolhat ez a pénz.

Ezen a többszörös offshore céghálón keletkezik a 110 milliárd forintos letelepedésikötvény-mutyi legnagyobb haszna, miután a HSSDF és kapcsolt vállalkozásai vásárolták meg a közel négyezer letelepedési kötvény 90 százalékát - derül ki a napilap vizsgálódásaiból. A offshore köd takarásában lévő cégtulajdonosok tehát szép pénzt kereshettek magyar állampapírok forgalmazásán.