Augusztusban jachton nyaralt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, pénteken pedig a miniszter Facebook oldalára feltöltött video szerint helikopterrel érkezett meg az M4-es autópálya magyar-román határ menti átkelőjének átadására.

Szijjártó Péter korábban több hivatalos programjára is helikopterrel utazott - hangzott el az RTL Híradóban. Júliusban például Tolnára repült, a mindössze 140 kilométeres távot a hivatásos sofőrrel vezetett szolgálati autóval nagyjából másfél óra alatt tehette volna meg. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint csak az odaútra használta a rendőrségi helikoptert a miniszter, mert tolnai látogatás előtt a külügyminisztériumban négy kollégáját fogadta, visszafelé már a szolgálati Mercedesével utazott, mert az autót utánaküldték.

A tárca szerint csak akkor utazik helikopterrel a miniszter, ha ez elengedhetetlenül szükséges.

A híradó kereste a Belügyminisztériumot, a rendőrséget és a külügyi tárcát is, hogy megtudják, Szijjártó Péter hány alkalommal vett igénybe rendőrségi helikoptert, és ez mennyibe került, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Az ügyet nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos független képviselő szerint egy ilyen kis országban semmivel sem indokolható, hogy egy miniszter helikopterrel utazgat, a programjait meg lehetne szervezni úgy, hogy az országban eljusson mindenhova kényelmesen és időben.