A Momentum politikusai szerint kizárólag Orbán Viktor miniszterelnököt terheli a felelősség azért, hogy Magyarország későn és kevesebb pénzt kaphat az Európai Uniótól. "Az Európai Tanács tegnapi döntésével ugyanis összesen több mint 4800 milliárd forint EU-s támogatás sorsa maradt továbbra is bizonytalan" - jegyezték meg.

Az MSZP úgy vélekedik, hogy a felzárkóztatási pénzek elvesztésének veszélye továbbra sem múlt el, de az uniós tagállamok diplomatái által javasolt megállapodással az Orbán-kormány haladékot kapna arra, hogy megfeleljen az európai normáknak, és a magyar költségvetés is kapna elegendő plusz forrást ahhoz, hogy az ország elkerülje a még nagyobb válságot.

A Jobbik úgy reagált, hogy azért juthat hozzá Magyarország az uniós forrásokhoz, mert a magyar kormány meghátrált, és mégis beleegyezett abba, hogy az Európai Unió közös hitelfelvétellel támogassa Ukrajnát, valamint elfogadta a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését is. Hozzátették, a legnagyobb feladat még hátravan: a forrásokat ugyanis haza kell hozni, hogy a magyar polgároknak segítsenek.

LMP: Az igazi győztes a nagytőke

"Ismét a multinacionális nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással, megint olyan uniós kompromisszum született, aminek a nagytőke örülhet" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté szerint azzal ugyanis, hogy Magyarország kibúvót kap a globális minimumadó alkalmazása alól, a nagytőke mentesül a magasabb társaságiadó megfizetésétől.

Megmarad az adóparadicsomi állapot, a multik a magyar munkavállalóknak sem fizetnek annyit, mint például Németországban, és Magyarországon a környezetvédelmi előírások is lazábbak

- sorolta a változatlanul fennálló problémákat a politikus.

A zöldpárt ezért feladatának tartja, hogy megakadályozza az uniós támogatások visszaáramlását a centrumországokba. Emellett alternatívát kívánnak mutatni a nagyvállalatok "neoliberális kiszolgálásának" politikájával szemben. Olyan alternatívát, amely a kis- és közepes vállalatokat támogatja, valamint a közszférát. Emellett érvényre kívánják juttatni a szennyező fizet elvét is, hiszen a legnagyobb környezetszennyezők a külföldi tulajdonú nagyvállalatok.

Magyarországnak járnak az uniós támogatások, hiszen azokat nem rászorultsági alapon osztják, hanem azért, mert az ország megnyitotta piacát az európai közösség előtt

- szögezte le az ellenzéki politikus.