A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerda este Londonban közölte: a felülvizsgálatot arra a véleményére alapozva indította, hogy e bankok folyamatosan kedvezőtlen környezetben működnek, és ez önálló kockázati profiljuk további erózióját okozhatja.

A Moody's a felülvizsgálatot az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB önálló minősítésére, valamint adós- és betétbesorolásaira jelentette be.
Simone Zampa, a Moody's pénzintézeti besorolásokért felelős európai alelnöke az MTI-nek nyilatkozva a leminősítési felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta: a felülvizsgálat az összes olyan magyar bankot érinti, amelyre a Moody's besorolásokat tart érvényben.

Arra a kérdésre, hogy a hitelminősítő várhatóan mennyi idő alatt dönt a felülvizsgálat alá vett magyar bankok besorolásairól, Simone Zampa elmondta: az ilyen jellegű felülvizsgálatok időkerete általában 90 nap. Ennek alapján a leminősítési felülvizsgálat jóval gyorsabb döntés lehetőségére utal, mint a negatív kilátás, ez utóbbi esetében ugyanis az általános gyakorlat szerint 12-18 hónapig is eltarthat az érintett osztályzatok elbírálása.

A hitelminősítő a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében közölte, hogy az idén 1,4 százalékos visszaesésre számít a magyar gazdaságban, és 2013-ban is csak nagyon csekély bővülést vár, "ha egyáltalán lesz valamilyen növekedés" Magyarországon.

Mivel a hazai kereslet továbbra is nyomott, és a munkanélküliség jövőre várhatóan meghaladja a 11 százalékot, a magyar gazdaság növekedése az exportszektortól és a külső kereslettől függ majd, a külső keresletet azonban az euróövezeti válság hatásai gyengítik - áll a Moody's szerdai elemzésében.

A hitelminősítő azt jósolta, hogy ebben a nehéz működési környezetben folytatódni fog a magyar bankszektorban az erőteljes hitelforrás-szűkítő mérlegalkalmazkodási (deleveraging) folyamat. A vállalati és a lakossági szektornak folyósított hitelek értéke már tavaly is 6, illetve 10 százalékkal csökkent, és ezt az idei első félévben további 6, illetve 14 százalékos visszaesés követte.

A Moody's mindazonáltal megjegyzi, hogy a lakossági szektorban mért meredekebb visszaesésben a devizaalapú hitelek előtörlesztésének hatásai is látszanak. A cég szerint a tartósan ingatag euróövezeti környezet további kockázatoknak teszi ki a magyar bankrendszert, tekintettel arra, hogy a magyar bankszektorban - a rendszerszintű mérlegfőösszegre számolva - jelenleg 79 százalékos a külföldi tulajdonosi arány. A magyar bankok történelmi visszatekintésben jelentős likviditás- és tőketámogatást kaptak anyabankjaiktól, ám a nyugat-európai bankok pénzügyi nehézségei a Moody's véleménye szerint arra utalnak, hogy egyre bizonytalanabb a tulajdonos bankok reagálóképessége magyarországi érdekeltségeikkel kapcsolatban.