Fokozódik a hőség, pénteken többfelé, szombaton már az ország nagy részén 25-26 Celsius-fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Pénteken hét megyére adott ki első fokú hőségriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

Ez alapján Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben lehet 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet.

A minisztérium is figyelmeztet

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a hőségben végzett munka veszélyeivel, valamint tegye meg a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedéseket is - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken. Bodó Sándor a Facebookon közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a következő napokban várható hőhullám miatt az országos tisztifőorvos az ország egész területére II. fokú hőségriasztást adott ki június 19-22-re.

A munkavédelmi előírások és az egészségvédelmi tanácsok közül az államtitkár kiemelte a megfelelő hőmérsékletű, 14-16 fokos ivóvíz biztosítását, rendszeres pihenőidő beiktatását, a szabadban pedig árnyékos pihenőhely biztosítását a kritikusnak tekinthető napszakban, 11-15 óra között.

Bodó Sándor hangsúlyozta a rövidebb munkaperiódusok és hosszabb munkaközi szünetek tartását is, zárt térben a klímaberendezések karbantartásának és fertőtlenítésének fontosságát a nyári első használat előtt, valamint azt, hogy mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.