Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azok, akik adózatlanul szerzett vagyonukat tisztára szeretnék mosni, hét bank közül választhatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az OTP-t, az MKB-t, az Erstét, a Raiffeisent, az FHB-t, az UniCreditet és Gránit Bankot jelölte ki arra, hogy közreműködjenek az úgynevezett "utólagos adófizetésben és a részesedés kedvezményes megszerzésében" - írja a Világgazdaság.

Az új jogszabály alapján a 2016. június 30-ig megszerzett jövedelmeket 10 százalék személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék fejében legalizálhatják a magánszemélyek. Ennek az a feltétele, hogy a pénzt haza kell hozni, és magyarországi bankszámlán kell elhelyezni az év június 30-ig.

Az érintett bankok többsége nem verte nagy dobra, hogy van ilyen szolgáltatása. Nemcsak a lehetőséget, de az ügyfeleket is kiemelt diszkrécióval kezelik a hitelintézetek - írja a lap. Több nagybank - köztük a CIB és a K&H - viszont nem vesz részt ebben a programban.

Hogy mennyi pénzt hoz haza külföldről vagy tisztít meg az intézkedés, még nem lehet tudni. Kállay András, az Erste private banking területének igazgatója arra számít, hogy a még külföldi számlákon lévő vagyonok látható része, akár több tízmilliárd forint is hazavándorolhat. Ez persze csak néhány milliárd forinthoz juttatja hozzá a költségvetést.

Míg az utólagos adófizetésről sokan érdeklődnek, a részesedési kedvezmény keveseket érdekel egyelőre - olvasható a Világgazdaság cikkében.

A mostanit megelőző adóamnesztiában, a Stabilitás megtakarítási számla (SMSZ) programban 2141-en vettek részt. Ők három év alatt 155,6 milliárd forintot mostak tisztára. Akár teljes adómentességet is élvezhetnek azok az összegek, amelyeket az SMSZ-eken öt éven át bent hagynak - jegyzi meg a lap.