Tegnap a pénzügyminiszterek tanácsán, az Ecofinen kiderült: minden európai állam újraszámolta a költségvetését, az Európai Bizottság (EB) pedig december végéig újraértékeli az európai gazdaságok helyzetének alakulását - mondta Veres János pénzügyminiszter egy tegnapi sajtótájékoztatón. Egyértelműen stabilizálódni látszik a forint árfolyama, az akkori nagyon negatív állapotok valamelyest enyhültek az állampapírpiacon - tette hozzá.

A vállalati szektor hitelállománya hétezer milliárd forint, ebből 3600 milliárd a kkv-szektorhoz tartozik. A pénzügyi szektor nagyon óvatossá vált, új hitelszerződéseket ritkán kötnek, a lejárókat pedig nem hosszabbítják meg. Ez sem kizárólag magyarországi jelenség, ám nagyban hozzájárulhat a Bizottság negatív előrejelzéséhez.

A likviditás csökkenését a kormány ellentételezni próbálja. Az európai gazdaság élénkítéséről szóló megállapodás során körvonalazódott, hogy a költségvetési többletet erre a célra fel lehet használni, ahol viszont nincs többlet, ott más megoldást kell találni. A kormány kidolgozott egy hatpontos intézkedési tervet, melyen hangsúlyos része a likviditási probléma enyhítése.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kormány segítségével kívánja bővíteni garancianyújtását: több cégnek, nagyobb arányban tudjon garanciát adni. A felerészt állami tulajdonban lévő cég 80 százalékban ad garanciát, a költségvetésben pedig 450 milliárd forintnak megfelelő összeget a kormány már megszavazott a készfizető kezesség finanszírozására meglévő 450 milliárd forint mellé.

Kezdeményeztük az EB-nél más szabályok megváltoztatását is. Ide tartozik a garanciaplafon megemelése, ám erről még nem született döntés. Emellett több eljárás is folyamatban van a bizottságnál, amely a támogatási rendszert érinti. A hat intézkedési pont teljes összhangban van a gazdaságélénkítési programmal. Várhatóan a jövő héten a miniszterek tanácsában megszületik a döntés, hogy milyen forrásokat tartalmaz majd a gazdaságélénkítő csomag.

Október 20-tól elérhető a mikrohitel, ez 67 milliárd forint összegben hívható le a bankok számára, de most az eggyel nagyobb hitel is elérhető lesz - mondta Bajdani Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Ez a 10-100 millió forint közötti hitelekre vonatkozik. A szerződést hét bankkal írtuk alá, összesen 50 milliárd forintból gazdálkodhatnak a bankok. A szóban forgó bankok: a CIB, az Erste, a K&H, a Takarékbank, Volksbank, az OTP és az Unicredit. Ez néhány héten belül elérhetővé válik, a kamat nyolc-kilenc százalék körül alakul majd.

Az Európai Befektetési Bankkal is tárgyalunk egy forgóeszköz finanszírozási konstrukcióról, emellett más lehetőségeket is keresünk a forgóeszköz finanszírozás bővítésre. Ez összességében százmilliárd forintos összegű lenne. A lízingfinanszírozást is próbálja a kormány támogatni - tette hozzá a gazdasági miniszter.

Akik ezeket a hiteleket igénybe veszik, azok rendszeresen beszámolnak majd arról, hogy a források valóban a kkv-khoz jutnak, s nem tartják vissza a forrásokat a bankok. Emellett a kamatok esetében itt is plafont is meg kívánunk határozni - tért ki a felügyeleti rendszer működésének ismertetésére is Bajnai.