Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és a munkanélküliség májusi adatait – áll az MTI gyűjtésében. Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 559 ezer volt, ami az előző év azonos időszakának adatát 36 ezerrel meghaladta, míg az előző hónapnál 57 ezerrel kevesebb volt. A munkanélküliek száma 211 ezer volt áprilisban, ami az egy évvel korábbinál 24 ezerrel, a márciusinál pedig 17 ezerrel több; a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra emelkedett egy év alatt, és 0,4 százalékponttal nőtt márciushoz képest.

Szerdán közlik az adatokat az áprilisi keresetekről. Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435 200 forintot, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289 400 forintot tett ki a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél; mindkettő 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
Ugyancsak szerdán jelenik meg az ipari termelői árak májusi statisztikája. Áprilisban a belföldi értékesítési árak 11,8, az exportértékesítési árak 8,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, az ipari termelői árak átlagosan 9,8 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,6, az exportértékesítés árai 0,1, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal emelkedtek.

Csütörtökön a kormányzati szektor idei első negyedévi egyenlegét publikálja a KSH. Az előzetes adatok szerint 3870 milliárd forint, a GDP 8,1 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya. Az egyenleg az előző évhez képest 2882 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal romlott. A jelentős romlás a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és az azok enyhítésére hozott intézkedések következménye a statisztikai hivatal tájékoztatója szerint. A tavalyi negyedik negyedévben a kormányzati szektor hiánya 2276 milliárd forint, a GDP 18,1 százaléka volt. Az egyenleg 1515 milliárd forinttal, 11,9 százalékponttal romlott az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken adja ki a KSH a külkereskedelmi termékforgalom áprilisi részletes adatait. Az első becslés szerint áprilisban az export értéke 9,786 milliárd euró, az importé 9,465 euró volt. A kivitel értéke 12 százalékkal, a behozatalé 7,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, miközben 73, illetve 52 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termék-külkereskedelmi többlet áprilisban 321 millió euró volt, az előző havi 865 millió eurós többlet, és az egy évvel korábbi 566 millió eurós hiány után.