A biztosítókhoz érkezett kárbejelentések száma már közelíti az 53 ezret, az eddig bejelentett kárösszeg pedig az 5,9 milliárd forintot, amely várhatóan eléri majd a 7 milliárdot - idézi az MTI a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közleményét, mely a péntek estig beérkezett adatok összegzése alapján készült.

A viharkárok összege a hétmilliárd forintot is elérheti, a biztosítók a kárrendezés gyorsítása érdekében a károsultaknak előleget folyósítanak. A hitellel terhelt ingatlanok esetében a kisebb károkban (néhány százezer forintig) általában nem kérik a bank bevonását a kárrendezésbe, nagyobb károk esetén - a hitelszerződésben foglaltak szerint - a hitelező bank bevonása is szükséges, amelyre a kárrendezési eljárásban figyelemmel kell lenni. A MABISZ a folyamat egyszerűsítése céljából már felvette a kapcsolatot a Magyar Bankszövetséggel.

A legtöbb kárbejelentést, több mint 12 ezer esetet az Allianz Hungária Biztosítónál regisztráltak, míg a legmagasabb becsült kárérték, több mint egymilliárd forint a Generalinál jelentkezett.

A MABISZ felhívja a figyelmet, hogy egyes jelentések szerint ál-kárfelmérők is felbukkantak a katasztrófa sújtotta területeken.