A kormányváltás óta ugyan jelentősen gyorsult az új Széchenyi terv forrásainak lekötése és kifizetése, még mindig jelentős a felhasználatlan források aránya; épp ezért a következő években fel kell gyorsítani a kifizetéseket - mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnök. Jelenleg hetente 16 milliárd forint a kifizetett összeg, a következő években azonban évi 1400-1500 milliárd forintot kell majd kifizetni a nyerteseknek.

Jelenleg a teljes rendelkezésre álló - jelenlegi árfolyamon számolva - 8209 milliárd forintos keretből 53373 milliárd forint van szerződéssel lekötve, és 2546 milliárd forintot fizetett ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - mondta Petykó Zoltán, szervezet elnöke. Hozzávetőleg ezermilliárd forintos keret pedig még egyáltalán nincs meghirdetve sem. Az NFÜ szerint azonban még jó esély van a források felhasználására, megindult az egyes pályázatok túltervezése és túlpályáztatása is a teljes forrásfelhasználás érdekében. (erre azért van szükség, mert így a kieső, meg nem valósuló projektekre elkülönített források új pályázati eljárás nélkül is felhasználhatóak. )

A pályázati rendszer felgyorsítása érdekében az elmúlt másfél évben több adminisztrációcsökkentő és hatékonyságjavító intézkedést tett az NFÜ, azonban sokszor az intézményrendszeren kívül álló okok - például a közbeszerzések, vagy a hatósági engedélyezési eljárások elhúzódása - miatt lassul le a projektek megvalósítása. Jelenleg mintegy 152 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát kezel az NFÜ, ennek fele az intézményrendszeren belül van, és a közreműködő szervezetek, vagy irányító hatóságoknál vannak, a másik felét a hiánypótlási eljárások miatt fizeti késedelmesen a szervezet.

A leszerződött projektek esetében azonban mintegy 700 milliárd forint időarányosan már aktuális számláról még nem érkezett be kifizetési kérelem a projektek megvalósításának csúszása miatt - hívta fel a figyelmet Petykó Zoltán. A késlekedő projektek között jelentős arányt képviselnek az önkormányzatok, amelyek 2008 óta forráshiánnyal küszködnek, és így a korábban vállalt önrész megteremtése is problémát jelent" - mondta Petykó Zoltán. A problémákat csak súlyosbítja, hogy sok önkormányzat nem is rendelkezik azzal a projektmenedzselési gyakorlattal, amely az EU-források felhasználásával megvalósuló pályázatok esetében elengedhetetlen.

Nem engedhető meg, hogy egy önkormányzati projekt azért nem tud előrelépni, mert az adott önkormányzat valamelyik hivatala nem képes betartani a törvény által megszabott határidőket. Támogatni csak aktív pályázókat lehet - mondta az NFÜ elnöke. Épp ezért az NFÜ még az idén létrehoz egy projektfelügyeleti rendszert, amely segítené a beruházások megvalósítását, illetve ha a kedvezményezettek részéről nyilvánvaló hibákat, a megvalósítást ellehetetlenítő finanszírozási nehézségeket látna, akkor végső esetben elvonhatóvá tenné a támogatást is. Erre az önkormányzati törvény 2013-ban hatályba lépő változásai adnának lehetőséget, de a forrásfelhasználás biztonsága érdekében érdemes lenne még az idén júliusra előrehozni az állami tulajdonba vonással kapcsolatos passzusokat - mondta a Napi Gazdaság Online érdeklődésére Petykó Zoltán. A tervezett projektdoktori rendszerhez egyébként legkésőbb őszig közbeszerzési eljárás keretében választanának ki a projektmenedzsmentben járatos független szakértőket.