Korszakváltásra van szükség a nyugdíjak kiszámításában és elosztásában. "Ideje, hogy véget vessünk annak, hogy a Fidesz kifosztja szüleinket, nagyszüleinket" - mondta az MTI szerint Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

A tervük szerint a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot 70 000 forintra emelik, és biztosítják, hogy az elérje a minimálbér nettó értékének 50 százalékát. Ez az általuk adómentessé tenni kívánt minimálbért jelenti - áll a párt közleményében.

Tóth Bertalan a nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a keresetek emelkedésének figyelembe vételét, azaz a svájci indexálás bevezetését javasolta. Az infláció mértékével mindenkinek a nyugdíját megemelnék, a bérnövekedés alapján fennmaradó részt pedig minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg, így elérhető, hogy az alacsony nyugdíjak gyorsabban emelkedjenek, mint a magas nyugdíjak.

Az MSZP frakcióvezetője példaként említette: ha a nyugdíj 70 ezer forint, akkor a Fidesz inflációkövető nyugdíjemelési módszerével havonta 2100 forintot jelent a nyugdíjemelés, az MSZP javaslata szerint viszont 5723 forinttal emelkedne egyhavi nyugdíj.

A 150 ezer forintos átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjas a Fidesz rendszerében 4500 forintot kapna emelésként, a szocialisták javaslata szerint azonban 8123 forinttal emelkedne a nyugdíja.

Az MSZP nyugdíjkalkulátora itt érhető el.

A társelnök szerint ma a nyugdíjasok nagy többsége nehezen él meg a nyugdíjából, a relatív elszegényedés tömeges méreteket öltött az elmúlt tíz évben. A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint háromszorosára nőtt. A párt igazságtalannak tartja, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban, a csekkeken ugyanazt az árat kell kifizetnie idősnek és fiatalnak, nyugdíjasnak és dolgozónak.

Rögzítette azt is, folytatják a 13 havi nyugdíj visszaépítését.