Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfő óta új elnöke van a Magyar Rezidensszövetségnek, a leköszönő Dénes Tamás helyébe lépő Sipka Balázs hódmezővásárhelyi sebész szakorvosjelölt sajtótájékoztatón mutatkozott be. Sipka úgy fogalmazott, azért van itt, mert nem szeretne olyan egészségügyben élni, amiben a részt vevők csak kívülről várják a jobbítást. Sipka szerint az elmúlt időszak megmutatta, lehet eredményeket elérni, ha valaki kiáll az érdekeiért.

Elindult például a bérrendezés, de az aránytalanságok bérfeszültségekhez vezettek, ezen túl kell lépni és megoldást keresni a dolgozók támogatásával a betegbiztonság javítása felé - mondta Sipka. Az EU-n belül hátulról a harmadikok vagyunk az egészségügyi bérek szintjével, a szakdolgozói hiány sok helyen már komolyan akadályozza az ellátást.

Ha betartják a jogszabályokat, nincs ellátás

Ha betartják a jogszabályokat, akkor nem lehetne működtetni osztályokat és ügyeleti sorokat kiállítani, vagyis az első lépés szembe nézni a helyzettel - mondta Sipka Balázs. Ma egyszerűen nem lehet megmondani, hogy mekkora az orvoshiány, nem tudni, pontosan hány orvos dogozik a rendszerben és azt sem, hogy mekkora ellátórendszert akar a kormányzat. Ami biztos, az a túlterheltség, hogy ügyelet után még nem lehet hazamenni, kettő helyett csak egy rezidens van beosztva, emellett az orvosi kar korfája is nagyon kedvezőtlen, a fiatal szakorvosokat tanító középkorosztály hiányzik - sorolta a mindennapi problémákat a rezidensszövetség elnöke.

A szövetséghez beérkezett panaszok szerint a rezidenseknek nem fizetik ki a pótlékaikat, nem biztosítják a szakorvosi felügyeletet, sokszor akkora a nyomás rajtuk, hogy névvel nem is merik vállalni a jelzéseiket - tette hozzá Dénes Tamás leköszönő elnök, aki a hétvégén indul a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki tisztéért a tisztújító közgyűlésen.

Dénes Tamás elmondta, a MOK-ban is a szakmai érdekvédelmet tartaná a legfontosabbnak, az egészségügyben dolgozókat meg kell védeni, mert a  jelenlegi helyzetben bekövetkező hibákért nem a dolgozók felelősek. Az egészségügy átalakításának első lépése a bérrendezés, amihez plusz forrás kell, és elengedhetetlen a szakmai és finanszírozási irányelvek lefektetése, hogy átlátható legyen, nincs pazarlás a rendszerben. Úgy vélte, a döntéshozóknak érdemes lenne összevetni a béreket és a gyógyítási mutatóinkat, európai összehasonlításban ugyanis mindkét területen utolsók vagyunk.

Megvezették őket?

Dénes szerint a MOK kifogta a szelet az érdekvédelem hajójából, lehet, hogy önhibáján kívül, de véleménye szerint megvezette a dolgozókat, amikor lemondott az életpályamodellről az ágazati kollektív szerződés érdekében. A rezidensszövetség jogi szakértői szerint ugyanis ágazati kollektív szerződés kötésére az egészségügyben jelenleg nincs jogi lehetőség. Vagy másként kell hívni ezt a konstrukciót, vagy vissza kell térni az életpályamodellhez. Kamarai programjáról elmondta még, a MOK-ban meg kell szüntetni a gazdasági tevékenységet. Még megjegyezte, szakmai karrierjéről megválasztása esetén sem mond le. Prémiumot viszont  -szemben a jelenlegi gyakorlattal -  nem fog felvenni.