Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb módosító javaslat jelent meg rezsiügyben, ezúttal az Országgyűlés kormánypárti többségű fogyasztóvédelmi bizottsága terjesztett elő egy tervezetet, "a földgázellátásról szóló 2008 . évi XL. törvény módosításáról" szóló, április 26-án a fideszes Németh Szilárd István által benyújtott törvényjavaslathoz.

A még folyamatban lévő javaslathoz érkezett módosító szerint a palackos és vezetékes PB-gáz lakossági ára nem haladhatja meg a 2012. december elsején a szolgáltató által alkalmazott, általános forgalmi adót is tartalmazó ár 90 százalékát. A korábbi verzióban még 2012. december 31-e szerepelt viszonyítási dátumként. Az indoklás szerint a módosítás biztosítja, hogy a csökkentés azon esetekben is az eredetileg szándékozott célnak megfelelően érvényesüljön, amikor (..) "mintegy megelőző lépésként 2012 decemberében áremelésre került sor".

Emellett a javaslat új változata a bizottsági módosító értelmében kiterjesztené a kapcsolt termelésszerkezet átalakítási hozzájárulás, illetve kiegyenlítő hozzájárulás fizetési kötelezettségét is. Ezentúl a hazai termelésű földgáztermelők mellett a távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok részére a biztonsági földgázkészletből értékesítő földgázkereskedőknek is fizetniük kell majd a hozzájárulást. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) legutóbb, a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete alapján 2011 elején értékesített 285 millió köbméter földgázt az 1,2 milliárdból az MVM Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. számára, információk szerint a piacinál kedvezőbb áron. A gázüzletág (tárolás és kereskedelem) Magyar Villamos Művek Zrt. általi megvásárlásával e téren nyilvánvalóan változás várható. (Az MSZKSZ honlapján található adatok szerint jelenleg 819,74 ezer köbméter földgázt tartalmaz a biztonsági készlet.)

Az intézkedés vélhetően a rezsicsökkentés miatt a távhőszektor számára korábban elhatározott közel 10 milliárd forintos idei többlettámogatás fedezetéül szolgál. A szolgáltatók így idén 50 milliárd forint feletti támogatást kap a negatív tételek ellensúlyozására.

A törvény a javaslat szerint a korábbiakban tervezettnél egy hónappal később, június elseje helyett július elsején lépne hatályba.