Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya idén augusztusban 158,0 milliárd forint volt, így a deficit az év első nyolc hónapjában 510,8 milliárd forintot tett ki. Ez az éves terv 51,2 százalékát jelenti, ami időarányosan összhangban van az elkövetkezendő hónapokra várható bevételek és kiadások várható teljesülésével.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint az államháztartás központi alrendszerén belül az év első nyolc hónapjában a központi költségvetés hiánya 589,3 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 81,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,3 milliárd forintos deficittel zártak.

Az MTI előzetese szerint a gazdaság teljesítményének köszönhetően idén júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint lett. A héthavi hiány az éves előirányzat 35,3 százaléka, így a 2019 egészére kitűzött 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétvégi előadásában ismételten kijelentette, hogy a gazdasági kormányzat változatlanul szigorú költségvetési fegyelemmel tervezi. Varga szerint el kell kerülni a fiskális túlköltekezést, a tartalékok felélését, a mostani 25 százalékos beruházási ráta megőrzése mellett a munkaerő tartalékokat is mozgósítani kell. A forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia, szükség van a szakpolitikai javaslatok végrehajtására, a kis- és középvállalati szektor versenyképességét növelni kell, emellett fontos a politikai stabilitás megőrzése.