Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek, közölte kutatása alapján a Profession.hu, az egyik nagy hazai állásportál. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, de számos minőségbiztosítási, folyamatirányítási mérnököt is keresnek, főleg a termelésben. A Profession.hu állásportál saját, napi 4000 állást kínáló adatbázisában vizsgálta a munkaerőpiaci kereslet-kínálati viszonyokat.

A statisztikáinkat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek - fogalmaz Zsédely Krisztián, a Profession.hu kereskedelmi vezetője.

Hol vannak a mérnökök?

Hiába növekedett az amúgy is erős kereslet informatikusokra, a pályázók száma kevés és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelkedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az IT pozíciók esetében - közölte a szakértő. A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak.

A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek. Zsédely Krisztián szerint érdemes az informatikusoknak, mérnököknek akár 2-3 évente állást váltani és jobb feltételeket kiharcolni, izgalmasabb szakmai kihívást találni még jobb fizetéssel.

Nincs elég projektvezető, keresik a gyakornokot

Viszonylag új szereplő a listán a projektmenedzser és a projektvezető, ezek tavaly jelentek meg a hiányszakmák között, az év bizonyos hónapjaiban már az első tíz közé is felkúsztak. A felmérésből az is kiderült, hogy gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van a 25 legkeresettebb között. A cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája így könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat olcsó pályakezdőkkel pótolja.

Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 000 hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint tízezer hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is - leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

Nyáron és télen a legkisebb az érdeklődés az online munkerőpiacon, az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket. A legerősebb a január-márciusi és a szeptember-októberi időszak, ilyenkor az álláskeresők és az állásajánlatok száma is megnő. Június még hasonló a tavaszi hónapokhoz, de utána már csak augusztus végén pezsdül meg ismét a piac, a szabadságolások befejeződése után.