Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszakban ismét szóba került a médiában, hogy bár egy egészségügyi rendelettervezetben az emberi erőforrások minisztere előterjesztette négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását, erre még mindig nem került sor.

Az innovatív gyógyszeripari vállalatok folyamatosan végeznek kutatásokat és fejlesztéseket, hogy nem, vagy csak nehezen kezelhető betegségek esetén alkalmazható új hatóanyagokat, korszerűbb gyógyító terápiákat fejlesztenek ki. Ebben a folyamatban évente több, a korábbinál hatékonyabb onkológiai készítményt törzskönyveznek világszerte, ami különösen reménykeltő a magyar betegek számára. A KSH adatai szerint Magyarországon 2013-ban az összes halálozás negyedét a rosszindulatú daganatok okozták.

A számítások szerint a melanoma betegségben támogatásra váró 5 új hatóanyag mintegy 400, a prosztatadaganatban támogatásra váró 3 új hatóanyag csaknem 200, a tüdődaganatban támogatásra váró 2 új hatóanyag mintegy 300, az onkohematológiában (vér és vérképzőszervi daganatok) támogatásra váró 4 hatóanyag pedig mintegy 1100 beteg terápiájában kaphatna szerepet az befogadást követő egy évben. Mindösszesen tehát 1900-2000 előrehaladott, áttétes daganatos betegségben szenvedőnek tudnának az új innovatív terápiák már az idei évtől kezdve segíteni.

Fontos, hogy a készítmények elérhetőségéhez szükséges mintegy 5,6 milliárd forint az előterjesztés szerint rendelkezésre áll, azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) külső források bevonása nélkül, technikai átrendezéssel biztosítani tudja majd. Azonban két nagyon fontos lépés: a hatóanyagok jogszabály módosítással történő kihirdetése és a Miniszterelnökség felhatalmazása hiányzik ahhoz, hogy az OEP megkezdhesse az új onkológiai készítmények közbeszerzési folyamatát, amik egy része így akár novembertől már az érintett betegek rendelkezésére állhatna.