Csütörtök délután nyugat felől egyre több felhő érkezik térségünk fölé, északon lesz a több és vastagabb, délen a kevesebb és vékonyabb felhőzet. Estig az ország északi részén valószínű elszórtan eső, a magasabban fekvő helyeken havas eső, főként a hegyekben hó is lehet. A szél délnyugatira fordul, egyre nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A hőmérséklet kora délután általában 2 és 8, késő este 0 és +7 fok között valószínű.

Péntekre virradó éjjel többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de kezdetben délnyugaton még kevesebb és vékonyabb lesz a felhőzet, hajnalra pedig északkeleten valószínű felhőzet-csökkenés. Szórványosan számíthatunk esőre, északkeleten helyenként havas eső, néhol ónos eső, a határ közelében pedig hó is lehet, délnyugaton a legkisebb a csapadék esélye. A délnyugati szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik, majd reggelre mérséklődik a légmozgás.

Hajnalra többnyire -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten, majd a délután második felében északnyugaton lesz szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet, jelentősebb felhőzet-csökkenés pedig estétől északnyugat felől várható. Napközben főként az ország déli felén számíthatunk több helyen esőre. A nyugati, délnyugati, este az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél időnként megélénkül.

Mi az a hideg- illetve melegadvekció?

Ha az áramlás a hidegebb légtömeg felől a melegebb felé szállítja a levegőt, akkor hideg-, ellenkező esetben melegadvekcióról beszélünk.

Ha az egyéb hatásoktól eltekintünk, akkor a melegadvekció az adott térség fölött a hőmérséklet emelkedését, a hidegadvekció annak csökkenését okozza - olvasható a MET.hu-n.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű.

Szombaton kissé vagy közepesen felhős lesz az ég, legalább pár órás napsütés mindenhol lehet. Este nyugat felől beborul. Hajnalban a keleti határszélen lehet eső, havas eső, majd átmeneti szünet után este északon előfordulhat néhol havazás, nyugaton eső, havas eső. Az északnyugati, nyugati, majd a déliesre forduló szél helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5, 0, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. (Kegyetlen időt kaptak a moszkvaiak.)

Vasárnap borult lesz az ég, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Tiszántúlon végig borult idő marad. Délelőtt többfelé várható havazás, de reggel délen néhol ónos eső sem kizárt. Délután már csak főleg keleten lehet hó, a Dél-Alföldön havas eső. Emellett a Dunántúlon egy-egy hózápor alakulhat ki. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5, 0, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között várható.

A címlapkép forrása: Pixabay