Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az áprilisi 56,7 pont után 52,3 pontra csökkent az MLBKT által számított beszerzési menedzserindex. A mutató a kibocsátás lassuló tempójú növekedését jelzi.

A mostani érték 2010 szeptembere (50,5) óta a legalacsonyabb, de továbbra is felette van a megelőző három év átlagának (49,2), és pontosan megegyezik a felmérés kezdetétől számított 15 év májusainak átlagával (52,3).

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de ezzel együtt is már tizenhetedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb a növekedés üteme májusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani érték a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkettedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor harminchat hónapon át.

A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem enyhén lassult. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizennyolcadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, de a növekedés üteme alig látható. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és tíz ennél jobb érték is volt. 2010-ben összesen hét hónapban jelzett csökkenést az index értéke, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig három-kettő a bővülésnek).

Májusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett áprilishoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül nyolcadik alkalommal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.