Kemény napjai lehettek a múlt héten az NGM-ben a költségvetési ügyek referenseinek, ugyanis a Magyar Közlönyben a két napra datálva összesen 13 olyan kormányhatározat jelent meg, ami a költségvetési tartalékot apasztották. A kormány októberben döntött a hiánycél tartása érdekében 133 milliárd forintos idei kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, azóta a tartalékból "az előre nem látható kiadásokra" összesen 18,8 milliárd forint áramlott ki a tartalékból, ebből az említett decemberi napokra (dec. 4 és 6.) 15,3 milliárd forintos költés jutott a Napi Gazdaság összesítése szerint.

Az általános tartalékot a költségvetésben a büdzsé elfogadásakor előre nem látható kiadásokra teszik félre - ez a kormány zsebpénze. A tartalék nem lehet alacsonyabb az államháztartási kiadási főösszeg fél százalékánál; ez 2012-ben 74,5 milliárd forint lenne, ennél némileg magasabb keretben, száz milliárd forintban határozta meg a tartalékot mind a 2012-es, mind a jövő évi költségvetés. A tartalékokból a mindenkori kormányok az év első felében óvatosan költenek, spórolnak az előre valóban nem látható kiadásokra - hiszen bármikor beüthet egy természeti vagy gazdasági katasztrófa, amely egyik napról a másikra tízmilliárdokat igényelhet.

A tartalék 15 százaléka párolgott el két nap alatt

Az év utolsó hónapjaiban azonban már lankad az óvatosság, ilyenkor lapátolják ki a megmaradt pénzeket a kormányok, erre került sor az ominózus december 4-i és december 6-i napokon, pontosabban ezen napokra datálva, ugyanis a keddi és a csütörtöki napon nincs kormányülés, hanem a két közlönyt közrefogó szerdai napon. Amennyiben a tartalék megmaradna, úgy az el nem költött kiadás lenne - vagyis a hiányt csökkentené. A kormány amúgy pont a hiánycsökkentés érdekében 20 milliárd forintot zárolt a tartalékból október 18-án az idei költségvetési évet érintő 133 milliárdos zárolások keretében.

De mire is ment el a pénz - az éves tartalék 15 százaléka két nap alatt? A 13 döntést felsoroló listát két nagy tétel uralja: a legnagyobb tétel 9,9 milliárd forintos támogatás, amelyből a Belügyminisztériumnak rendezni kell a rendőrség tartozását, illetve a határozat szerint "a rendőrség és a katasztrófavédelem (fülkeforradalom előtti nevén tűzoltóságok - a szerk.) működőképességének fenntartását" - magyarán, hogy legyen benzin meg fizetés a tűzoltóknak és a rendőröknek, mert a rendes költségvetésből eszerint arra már nem futotta. A 9,9 milliárdos keretből 8,9 milliárd jut a rendőröknek, ebből 4,5 milliárd mehet adósságrendezésre a többi bérekre jut a vonatkozó kormányhatározat szerint.

A másik nagy tétel az USA-ban bejegyzendő kormányalapítvány a Friends of Hungary alapítvány bejegyzésének költségeire biztosított 3,8 milliárd forint. Az alapítvány létrehozásról november utolsó napjaiban döntött a kormány, a felügyelő bizottság tagjait a kormány kéri fel vagyis az a kormány ellenőrzése alatt működik. A "barátok" feladat lesz a "diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítése".

Kultúrára és sportra is jutott - némi segítséggel

A 15,7 milliárdos csomagból 13,8 milliárd forintot visz el a két nagy döntés, a maradék 1,9 milliárd többsége sport és kulturális kiadásokra jut. Kapott 46 millió forintot a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál a szervezési költségekre, jutott még 50 millió forint a Szépművészeti Múzeum a most megnyílt Cézanne-kiállítás "megfelelő színvonalú hazai és nemzetközi kommunikációjának biztosítására". További 20 millió forintot kapott A38-as hajót üzemeltető A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft - a "közhasznú tevékenységének támogatásához.

Azt nem tudjuk, hogy a főváros számos kulturális szórakozóhelyei közül, miért pont az A38 kapja a költségvetési támogatást, az a tény minden bizonnyal kevésbé játszott szerepet benne, hogy a kulturális-szórakoztató-központ tulajdonosa az A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül a Zászlóshajó Kulturális és Kereskedelmi Kft. Az utóbbi cég többségi tulajdonosa 2011 májusa óta a Tramite Kft., amely Patonai Péter érdekeltségében áll - derül ki az Opten cégtárának adataiból. Patonai az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ban az MFB elnök-vezérigazgatója volt. Patonai érdekeltségébe tartozik a kormányzati médiatendereken sikeresen szereplő I.M.G. Inter Media Group Kft. is.

Sportcélokra is jutott néhány száz millió: a Magyar Vivó Szövetség kerek száz millió forintot kapott és 10 milliót a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete is. A határon túli szervezetek támogatására összesen 872 millió forintot juttatott a két határozat. A döntések után nem ürült ki teljesen a kassza, abban még bőven maradt a pénz, a lapunk nyilvántartás aszerint 17,7 milliárd forint. A tartalék felhasználásáról sem az a felett rendelkező Miniszterelnökség, sem az NGM nem vezet nyilvános adatbázist, így a tartalékba történő visszafizetésekről nincsenek információink.

Tartalék felhasználása december két napján (millió forint)
Dec. 4.46Kaposvári kamarazenei fesztivál támogatása
Dec. 4.20A38 Nonprofit Kft.támogatása
Dec. 4.50Cézanne kiállítás PR
Dec. 4.145Határon túliak támogatása
Dec. 4.9900Rendőrség konszolidálása
Dec. 6.120NAV igazgatására
Dec. 6.727Határon túli oktatásra
Dec. 6.10Sport népszerűsítése
Dec. 6.100Magyar Vívó Szövetség támogatása
Dec. 6.3880Friends of Hungary Alapítvány támogatása
Dec. 6.188Kincstár működési költségeire
Dec. 6.90Holokauszt közalapítvány
Dec. 6.46Honvédelmi Minisztérium bérszámfejtés
Összesen15322
Forrás: NAPI-gyűjtés,Magyar Közlöny