Októbertől jön egy szigorítás, amely a kamatrögzítés hossza alapján szabja meg, hogy mekkora havi törlesztést vállalhat be az adós.

Jövedelmek, százalékok, lakáshitelek

Eddig és még jelenleg is érvényben lévő szabályok szerint az adós a nettó jövedelmének maximum felét - 50 százalékát - költheti hitel- vagy hitelek törlesztésére. Amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, akkor a plafon 60 százalék.

Az új szabályok szerint októbertől csak akkor marad az 50/60 százalékos plafon, ha a hitelfelvevő minimum 10 évig vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelt választ. Ha 10 évnél rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshitelt válasz valaki október után, akkor alacsonyabb szintre kerül a limit. Az 5-10 évre rögzített kamatozású lakáshiteleknél 35/40 százalék lesz, ha 5 évnél rövidebb időre, akkor 25/30 százalék lesz.

Lakáshiteles korlátok októbertől
Törlesztési korlátok a nettó jövedelemhez képest októbertől5 évnél rövidebb kamatperiódus5-10 éves kamatperióduslegalább 10 évre vagy a futamidő végéig rögzített kamatperiódus
400 ezer forintnál alacsonyabb havi jövedelem25%35%50%
400 ezer forintnál magasabb havi jövedelem30%40%60%
Forrás: Buksza

A Magyar Nemzeti Bank célja ezzel a lépéssel teljesen egyértelmű: arra ösztönzi a lakáshitel-felvevőket, hogy minél hosszabb időre rögzítsék a törlesztőrészletet. A kamatok esetleges emelkedése miatt ugyanis a változó kamatozású vagy csak 1-5 évre fixált kamatozású lakáshiteleknél megemelkedhet a törlesztőrészlet.

Márpedig a nemzetközi szinten az amerikai Fednél már megkezdődött a kamatemelés és az Európai Központi Bank (EKB) is jelezte, hogy az eddiginél kevésbé laza monetáris politikára vált a jövőben. Ez pedig, akár a magyar piacon is éreztetheti a hatását. Sőt, a lakáshitel-kamatokat meghatározó úgynevezett bankközi kamat, a  BUBOR már az idén is emelkedett, a 12 hónapos BUBOR júliusban 0,5-0,6 százalékos volt, míg az év első hónapjaiban jellemzően 0,1 százalék körül mozgott.

Átlagfizetés per törlesztés

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza azt nézte meg, hogy az októbertől életbe lépő szigorítás mit jelent az átlagfizetéssel rendelkezők számára. Az év első négy hónapjában a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagfizetés 215 ezer forint volt. Ez azt jelenti, ha a valaki esetlegesen elmegy az 50 százalékos plafonig, akkor maximum 107 ezer forint mehet törlesztésre. Amennyiben ez az egyetlen hitele lesz, akkor a mostani kamatok alapján egy 16 millió forintos lakáshitelt vehet fel 20 évre, ha legalább 10 évre vagy a futamidő végéig rögzíti a kamatokat, ezáltal a törlesztőrészletet. Ha azonban egy kezdetben alacsonyabb kamatozású, mondjuk 12 hónapos kamatrögzítésű lakáshitelt választ, akkor maximum 54 ezer forintot fordíthat törlesztésre, ez pedig a piaci átlagkamatokkal számolva kevesebb mint 10 millió forintos hitelösszegre lenne elég.

Megjegyzés: Az átlagfizetéshez mért kalkuláció számai nincsenek kőbe vésve, a nagyságrendeket mutatják, októberig a nettó fizetések és a kamatok is változhatnak. Az is fontos, hogy a törlesztési limitnél az összes adósságra fizetendő összeget kell figyelembe venni.

A kép forrása: Napi.hu