Közeledik az év vége, amely fordulópontot jelent a hiteltörlesztési moratórium márciusban bevezetett rendszeré­ben. A megközelítőleg 1,6 millió lakossági és hatvanezer vállalkozói ügyfél egy része azonban további fél évre jogosult a fizetési haladék igénybevételére. E kedvezményezetti körbe tartoznak a gyermeket vagy gyermekeket nevelők, a munkanélküliek, illetve álláskeresők, a nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak, valamint egyes, pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások - kezdi összefoglalóját a Magyar Nemzet a januártól élő újabb hiteltörlesztési moratóriumról.

Szemben az eddigi szabályozással, ezúttal egy kisebb adóskör az, amelyik élhet a kedvezménnyel: a Miniszterelnöki Kabinetiroda legutolsó, októberi adatai szerint az érintettek közé tartozik 752 ezer magán, és 12 ezer vállalati ügyfél tartozik a csoportba. A jelenleg a moratóriumban lévők 47, illetve 20 százaléka esik ebbe a körbe.

Lényeges további szabály, hogy januártól június 30-ig hitelfelmondási tilalom lesz érvényben. Ők már azok is lehetnek, akik eddig éltek a moratóriummal, de januártól nem biztos, hogy tudnak majd fizetni. Rájuk vár egy egyeztetési kör a bankjukkal a szerződések strukturálásáról. Viszont így papíron a lakossági ügyfelek több mint a felének, a vállalkozások mintegy 80 százalékának meg kell kezdenie a törlesztést, tehát a változás bő három hét múlva milliós nagyságrendű lakossági hitelt érint.

A moratórium meghosszabbítása - a lakossági és vállalati ügyfelek körében együttesen - 2580 milliárd forintos hitelállományt érinthet. Ebből a vállalati állomány mintegy 850 milliárd forint lehet. De az adósok most is dönthetnek úgy, hogy továbbfizetnek az eredeti konstrukció szerint. Emiatt azonban megvan a lehetősége, hogy valakinek jobban emelkednek a törlesztői, mintha újraegyeztetné a feltételeket a bankokkal.