Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch Ratings helyben hagyta Magyarország befektetésre ajánlott besorolását és stabil kilátásait, az ugyancsak ma publikáló Standard & Poor's viszont a szintén befektetésre ajánlott minősítés fennaratása mellett pozitívra javította a kilátásokat.

A tavalyi év eleji szezonhoz hasonlóan ismét mindkét nagy hitelminősítőnek egy napra esett az évi rendes első felülvizsgálat. Ugyanez a két cég tavaly egyszerre felminősítette Magyarországot, ami akkorra mr befektetési osztályzatban volt.

A Fitch indoklása (BBB, stabil kilátás):

  • Erős makrogazdasági mutatók, jó egyensúlyi indikátorok, noha prociklikusnak látják a gazdasági folyamatokat, és kiszámíthatatlannak a gazdasági kormányzat döntéshozatalát.
  • Erősen nő a gazdaság, amelynek a magánberuházások és vállalati befektetések a fő hajtótényezői.
  • Magyarországon minden adott, hogy átnyergeljen az elektromos autógyártásra, a szektor több komoly zöldmezős beruházást indít el.
  • A lassuló növekedéssel, ami idén, 3,5 körül lehet a 2018-as 5 százalékot meghaladó szintet, és a 2019-es 4,9-et követően így is az Európai Unió egyik legdinamikusabb növekedési mutatója lesz.
  • Az infláció megugrott év elején, azonban a Fitch szerint visszatér idén és jövőre a 3 százalékos jegybanki célértékre.
  • Kockázat, hogy a versenytársak 44 százalékos átlagához képest Magyarországon az össztermék 66 százalékát teszi ki az államadósság.
  • A MÁP+ bevezetése mindenképp javítja a devizakitettséget, egyben növeli az adósságszolgálati terheket a kiemelt hozamszintje okán.

Az S&P indoklása ('BBB/A-2, pozitív kilátás):

  • A pozitív kilátás alapja, hogy Magyarország a várakozások szerint a következő 24 hónapban képes lesz regionális társait felülteljesíteni, mindezt kiegyensúlyozott gazdasági pályán.
  • A kilátás javításának oka, hogy erőteljesek a növekedési lehetőségek, miközben nincsenek aggodalomra okot adó egyensúlytalanságok a gazdaságban. Az S&P kiemeli, hogy a tavaly februári felminősítést követően az ország gazdasági növekedése felülmúlta a várakozásait.
  • Versenyképességi előnyt jelent a szabadon mozgó devizaárfolyam és a nemzetközi összevetésben továbbra is alacsony munkaerőköltségek. Noha vannak túlhevülési jelek, különösen a munkaerőpiacon, ezek rövidtávon kezelhetők.
  • Az államadósság szintje az egyik legnagyobb a régióban, a stabil növekedés, a némileg szigorúbb költségvetési politika továbbra is támogatják a ráta mérséklődését.
  • Támaszát jelenti a mostani döntésnek, hogy jól teljesít az ország exportpiacain, alacsony a vállalati eladósodottsága.

Kommentálta a hitelminősítést a Pénzügyminisztérium:

"A magyar gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedése, valamint az Európai Unión belüli kimagasló teljesítménye alapján a Standard & Poor's hazánk BBB hitelminősítési besorolásának kilátását stabilról pozitívra változtatta péntek este. A Fitch hitelminősítő intézet eddigi értékelésének megerősítése mellett döntött."

Az S&P mai kedvező döntésének egyik legfőbb oka a várakozásokat felülmúló, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, amely elsősorban a reálbérek emelkedésének, az építőiparnak, valamint a bővülő autóexport-kapacitásoknak köszönhető - olvasható a dokumentumban. A magyar gazdaság utóbbi két évben mutatott 5 százalék körüli növekedését az EU-tagországok egyik legmagasabbjaként emeli ki az S&P.