Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három nagy hitelminősítő közül kettő hozott ítéletet, amelyek indoklásában a ma megjelent, a 2008-as válságot is meghaladó történelmi gazdasági visszaesés ellenére is alapvetően kedvező forgatókönyvek állnak a magyar gazdaság előtt.

A meglévő besorolásokat kísérő kommentárok szerint arra lehet számítani, hogy Magyarországnak nagyon jó lehetőségei vannak, hogy rövidtávon erőteljesen kilábalhasson a válságból, akár a régiónk más országait meghaladó ütemben.

A magyar gazdaság a koronavírus-járvány minden bizonnyal legsötétebb időszakát jelentő idei második negyedévben 13,6 százalékkal zsugorodott éves összevetésben, az év első három hónapjához mérte pedig 14,6 százalékkal. Mindenhol Európában komoly veszteségek voltak, éves viszonylatban Magyarországon volt a harmadik legnagyobb esés negyedéves összevetésben, éves szinten a középmezőnyben volt a gazdaság az eddig megismert uniós tagállami adatközlések alapján.

A mostani hitelminősítői döntés azért nem okozott túl nagy meglepetést, mert a magyar gazdaságot terhelő koronavírusos tényezők már ismertek voltak, a várható visszaesést már beárazta a piac. Ráadásul épp az S&P reagált is a fejleményekre, és rövid időn belül visszarontotta stabilra az ország kilátásait, amelyeket alig több mint két hónapja javított pozitívra.

A Fitch indoklása (BBB, stabil kilátás):

  • Magyarországon stabilak a gazdasági alapok, a regionális társakkal összevetve, kiugró növekedési adatokat produkált noha társaihoz képest magasabb az eladósodottsága és elterjedtek a nem-konvencionális gazdasági lépések.
  • A Fitch azzal számol, hogy a koronavírus súlyos hatásai ellenére minden adott egy erőteljes gazdasági élénküléshez 2020-at követően.
  • Számos új, jelentős részt piaci nagyberuházás, bővítés van előkészületeben, Magyarországnak különösen az elektromos autók piacán látszanak kedvező kilátások.
  • A jegybank visszatérése a hagyományosnak számító monetáris politikai eszköztárhoz átláthatóbb döntéshozatalra utal.
  • Várható, hogy fennmaradnak a magyar kormány EU-val való politikai vitái, azonban arra csekély esélyt lát a Fitch, hogy ezek az ország gazdasági stabilitását megingató, a befektetői bizalmat aláásó szintekre érjenek.
  • A hitelminősítő szerint idén 5,9 százalékos zsugorodásra lehet számítani az össztermékben.

Az S&P indoklása ('BBB/A-2, stabil kilátás):

  • Az ország 2022 elejére képes lesz a járványt megelőző növekedési szintre visszaállni, sokkal gyorsabban mint regionális társai.
  • Az idei rendkívüli kiadásokat követően jövőre csökkenhet a hiány, miközben a Magyar Nemzeti Bank is számos eszközzel támogatja a gazdasági növekedést.
  • Várhatóan az államadósság eddigi csökkenő pályája is helyreállhat 2020-at követően, miután a megerősödött gazdasági közegben kivezethetők a rendkívüli mentőintézkedések.
  • Kellő likviditás áll rendelkezésre az országban, a pénzügyi rendszernek nincsenek kockázatos kitettségei.
  • Nagyon komoly károkat okozott a járvány, amelyeknek még nem kellően felmérhető a középtávú hatása.
  • Az  S&P éves alapon 5 százalékos GDP csökkenést vár idén Magyarországon.

Amennyiben nincs újabb rendkívüli lépés, még egy hitelminősítés lesz idén a Moody's részéről.