Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csökkent a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya mintegy 7 milliárd forinttal. Összes 10,4 milliárd forinthiteltől váltak meg, de a devizahitelek állománya 3,4 millirád forinttal ugrott meg. Ugyanakkor növelték a betétállományukat is: 53 milliárd forinttal több megtakarítása van a cégeknek. Forintban 138,3 milliárd forintos nettó betételhelyezésre, míg a devizában 85,3 milliárd forintos nettó betétkivonásra került sor - írja az MTI a jegybank adatai alapján.

A hitelfelvételi hajlandóság az idei évben folyamatosan nő: az MNB májusi jelentése szerint az első negyedévben a teljes vállalati hitelállomány 4 százalékos éves bővülése mellett a kkv-szegmens hitelezése 8 százalékkal, az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékkal emelkedett.

Így júniusban a vállalatok 7,5-szer, a háztartások 4-szer annyi betétet helyeztek el, mint amennyivel tartozásaik nőttek új hitelek felvétele miatt a belföldi pénzintézetekkel szemben. Utóbbiak hitelállománya  szezonális igazítás nélkül 32,3 milliárd forintos növekedést mutatott júniusban, miközben 32,8 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel a hazai valutában. A devizahitelek állománya 0,5 milliárd forinttal csökkent. A háztartások betétei 129,3 milliárd forinttal nőttek. A forintban 99,9 milliárd forintos, míg a devizában 29,4 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

Egyedül a központi költségvetés eladósodottsága nőtt, ám az is csak attól, hogy több betétet, 269,2 milliárd forintot vont ki a megtakarításaiból annál a nettó 68,1 milliárd forintnál, amennyivel a belföldi bankokkal szemben döntően állampapirokban megtestesülő adósságát csökkentette. Az önkormányzatok viszont 20,9 milliárd forintos hitelfelvétellel szemben 81 milliárd betétet helyeztek el.