Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új szolgáltató végzi a jövőben a CT- és MR-vizsgálatokat a Bajcsy-Zsilinszky kórházban, ám a pályáztatás csúszása miatt most a hóesésben kell hurcolni az akut betegeket. Az intenzív ellátásra szoruló, lélegeztetett beteg ágyát a mobil CT-s kamion nem is tudja fogadni, ezeket az ágyakat nem lehet feltolni a rámpán, és hely sem lenne a kamionban a megfordításukra, így a legsúlyosabb állapotú betegeket kell mozgatni betegszállító kocsikon. Ráadásul az átmeneti állapotra a jelek szerint még jó ideig számítani lehet - derül ki a portál cikkéből.

Ha csak az új készülékek beüzemelése zajlana, egy hét alatt elkészülhetnének a váltással, ám a cikk szerint az eddig diagnosztikai központot szabályosan szétbombázták a csupasz falig, még a burkolatokat, az aljzatot is felszedték, nincs elektromos hálózat, ki kell alakítani a helyiségeket is.

A helyzet nem váratlanul állt elő, miután a régi szolgálató 10 éves szerződésének lejárati határideje ismert volt, a kórház vezetése tisztában kellett, hogy legyen azzal, mikortól kell átvenni a feladatot az új szolgáltatónak, akitől mellesleg sem referenciát, sem egészségügyi tapasztalatot nem kértek. Azt viszont kikötötték a pályáztatásnál, hogy a 10 éves megbízást 3 év után felbonthassa a kórház.  A tendereztetéssel viszont akkorát csúsztak, hogy már a mobil CT előtt is volt egy időszak, amikor hónapról hónapra kötöttek megállapodásokat a szolgáltatásról. Ez az állapot végül január 31-vel szűnt meg, amikor az eddigi szolgáltató levonult, s tél közepén indultak az új központ kialakításának a munkálatai.

A Bajcsy-Zsilinszky kórház diagnosztikai szolgáltatásra (CT, MR, DEXA)  kiírt közbeszerzésén győztes Kraft HD Zrt. működését feltérképezve a lap nem találta jelét annak, hogy a cég valaha akár csak hasonló szolgáltatást végzett volna, jogelődjéről viszont kiderült, a TEK-nek szállított textilárukat, zubbonyoktól és taktikai bakancstól kezdve a derékszíjon át a pólókig, munkavédelmi kesztyűig mindent.

Az új központ felállásáig a mobil CT költségeit nem az új szolgáltató, hanem minden valószínűség szerint a kórházfenntartó, azaz a magyar adófizető fizeti.

Cikkünk megjelenése után a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) reagált a hvg.hu-nak: álláspontjuk szerint a megoldás "sikertörténet".

Mit mond az ÁEEK?

"Február 1-jétől megkezdődött a diagnosztikai berendezések le- és felszerelése, ezen időszak alatt a betegellátás előre tervezett módon történik. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház betegeinek CT- és MR-diagnosztikai ellátása a teljes magyar radiológus közösség szakmai összefogásával valósul meg, és mint ilyen, sikertörténet". A kórház mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassanak a szükséges vizsgálatokhoz, ennek egyik része, hogy a fekvőbetegek számára az intézmény területén egy mobil konténer CT-vel végzik el a diagnosztikai ellátást."

A standardok szerint bonyolított, nyílt közbeszerzésen bárki, szabadon indulhatott" és "a rövid átmeneti időszakot követően" az "új szolgáltatás sokkal előnyösebb lesz, hiszen korszerűbb berendezéseken zajlik majd a diagnosztikai ellátás".

A lap konkrét kérdéseire a fenntartó továbbra is adós maradt a válasszal. További részletek itt.

(Európában az utolsók között a magyar egészségügy)

Képünk illusztráció.