Idén is kiadta listáját a világ legerősebb útleveiről az Arton Capital. A Magyarországon a letelepedési kötvényprogramban való részvételéről ismert cég, évről évre elkészíti a felsorolását, amelyben aszerint rangsorolja az iratokat, hogy melyikkel hány országba lehet vízum nélkül, vízummal beutazni. A koronavírus-járvány tavalyi kitörése miatt szinte minden ország rontott a helyezésén: a pandémia a legtöbb ország szigorított a beutazási feltételeken, vezetett be különböző vízumszabályozásokat, vagy járványügyi előírásokat. Így a 2021-es az első olyan rangsor, ahol mindegyik ország rontott a helyezésén.

A legerősebb útlevél az idén Új-Zélandé lett, amely 136 országba (92-be vízum nélkül, 44-be vízummal) teszi lehetővé a beutazást. Második helyen Németország, Spanyolország és Ausztrália szerepel holtversenyben, amelyek 135 országba jelentenek beutazási lehetőséget. A harmadik helyen még több résztvevős holtverseny alakult ki: Ausztria, Olaszország, Svájc, Írország, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek és Finnország egyaránt 134 pontot kaptak.

Magyarország már csak a negyedik kategóriába fért be Svédországgal, Hollandiával, Dániával, Belgiummal és Franciaországgal a 133 pontjával. De míg előbbiek 99-98 országban vízum nélkül is használhatók, addig a magyar csak 97 országban tudja ezt.

Az előző évhez képest a magyar útlevél 39 pontot veszített a mobilitási pontjaiból, vagyis ennyivel több helyen kell már legalább vízum a beutazáshoz. Érdekességképp Franciaország is pont ennyit rontott.

A teljes listát itt nézheti meg.

Az Arton Capital egyébként abban segít ügyfeleinek, hogy új országokban szerezhessenek állampolgárságot. Az elmúlt időszakban ez egyre olcsóbbá vált, mivel a koronavírus-járvány miatt nehézkesebbé vált utazni.