A hét közepén Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrád-Csanádban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében rendeltek el a hatóságok tűzgyújtási tilalmat, azóta Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjesztették a rendelkezést.

 

 

 

Kép: Katasztrófavédelem

A tilalom értelmében tilos tüzet rakni külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is. 

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírságot kaphat. 

További információkat az www.erdotuz.hu oldalon lehet olvasni.