A többletkiadásokat részben az előzetesen várthoz képest jobb makrogazdasági pálya által generált, megnövekvő bevételek, részben bizonyos kiadások csökkentése ellentételez, illetve fedez majd.

Az elfogadott módosító indítványok alapján a Paks II. projekt beruházására 20 milliárd forinttal több forrás állna rendelkezésre. A Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat a támogatott javaslatok szerint 16,4 milliárd forint többletforrást kapna.

A javaslatok egy jelentősebb része a családok támogatására előirányzott központi összegeket kívánta megemelni mintegy 19-20 milliárd forint átcsoportosításával.

Mivel 2018 a Családok éve, a kormány ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán. Emellett az új családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak, arra, hogy a babakötvények a határon túli magyarok számára is elérhetőek legyenek, 600 millió forintot kívánnak adni.  (Ez igen jelentősen elmarad a kormány múlt héten bejelentett "demográfiai programjának" 100 milliárdosra becsült költségétől. Továbbra sem tudni, erre honnan lesz majd fedezet.)

Jelentős tételt jelent a bölcsődék fejlesztésére tervezett 3,5 milliárd forint többletforrás, a 3 vagy több gyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentését célzó 10 milliárd forint, és a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére szánt 1 milliárd forint, amely felülről nyitott előirányzat.

Az elfogadott költségvetési módosító javaslatok szerint a 2018-ban az évfordulókat ünneplő ciszterci és a premontrei rend együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrást kap majd.

Lesz még teendő

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek a nominális bevételi, kiadási főösszegre és végleges hiányszámra vonatkozó kérdésére azt közölte: tekintettel a költségvetés-technikai átvezetésekre, ezeket a számokat az egységes módosító javaslatban véglegesítik, és ezekről június 12-én szavaz az Országgyűlés.

Mesterházy Attila (MSZP), a költségvetési bizottság elnöke az ülést követően az MTI-nek elmondta: a kormány lazított a költségvetési szigoron, a 2018-ra tervezett költségvetés választási büdzsé, bár a kormány mást mond ezzel kapcsolatban. Az ellenzék szerint a kormány túl optimista a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist illetően.