Április 13-án pénteken Szeged belterületén csupán 15,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszakát Sárospatakon (1972), illetve Pannonhalmán (1906) mérték, ekkor kereken 15,0 fokot mutattak a hőmérők.

A Budapest Lágymányos állomásán csak 14,7 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új fővárosi rekord. A korábbi legmagasabb minimum hőmérséklet rekord 14,5 fok volt, ezt 1989-ban regisztrálták Budapest belterületén. (Csütörtökön nappali rekord dőlt meg.)

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink - hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.

A kép forrása: Pixabay.