Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt a Magyar Orvosok Szakszervezete is megerősítette, amely közölte, "a bérszámfejtés sem átlátható". A Honvédkórház az ATV Híradójának küldött levelében azt ígérte, hogy a következő kifizetések már egy összegben fognak történni.

Márciusban jelent meg először a hír, hogy a Honvédkórház néhány munkatársai nem kapott még fizetést ebben az évben. Sok orvos és ápoló pedig csak a bérének egy részét kapta meg. Az ATV Híradója most úgy értesült, hogy

a helyzet azóta sem oldódott meg, sok orvos és szakdolgozó még mindig kevesebb bért kap, mint amennyi szerintük a havi fizetésük lenne.

Ám más probléma is van a pénzekkel.

"Én például kirívóan magas, több mint 100 bérszámfejtési papírt kaptam erről a három hónapról, amit eddig kifizettek"

A Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője a stábnak úgy fogalmazott, hogy az intézményben háromezren dolgoznak és csaknem mindenki érintett. Hozzátette, a januári átszervezés nagyjából 40 ezer forintot vett ki a dolgozók zsebéből, most viszont egyéb juttatások késnek.

A műszakpótlékok, ügyeleti díjaknak a kifizetése sem történik még meg rendesen, tehát ez nem azt jelenti, hogy nem kapjuk a pénzeket, hanem azt, hogy nem tudjuk leellenőrizni pontosan, jól kaptuk-e

– tette hozzá Elek Norbert.

Eközben a Független Egészségügyi Szakszervezet úgy véli, hogy  az alapbér-emelés lenne a legjobb megoldás.

Soós Adrianna kiemelte, az alapbért kellene rendesen kifizetni, ráadásul arra kötelező szabályok is vannak. Sőt, mivel az alapbérre járó pótlékok százalékosan vannak megállapítva, így azok ugyanúgy nőnek, mint ahogy az alapbér nő.

Írtak a miniszterelnöknek, hogy nyárig nem tudnak várni: jöhet az újabb fizetésemelés

Kiderült mekkora alapbéremelést javasol a Belügyminisztérium az ápolóknak. Növelnék a nem gyógyító területein dolgozók juttatását is. Az ápolók már januárban megüzenték a kormánynak: nem várnak tovább. Bővebben>>>

A beszámolók szerint a jelenség nem egyedi. A megkérdezett egészségügyi szakértő szerint

számos hasonló eset történt már korábban is, aminek szerinte többféle oka lehet, mint például a kórházak eladósodottsága.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság még márciusban azt közölte, hogy kezelték a problémát, és senkit sem érhet hátrány. Most viszont úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg. A Honvédkórház levélben azt válaszolta, hogy "az észlelt számfejtési eltérések okát megvizsgálták és kijavították", majd hozzátették azt is, hogy a következő számfejtési periódusban az alapilletményeket, és a változó béreket is egy összegben fizetik ki.