Semjén Zsolt (KDNP-és képviselő) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán. A Portugáliához tartozó szigeten az Átlátszó egyik olvasója fotózta le aznap a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét - írja az oknyomozó portál.

„Erdő Péter bíboros úrral hat fős delegáció vett részt Madeira szigetén boldog IV. Károly király halálának száz éves évfordulóján való megemlékezésen, szentmisén és a nagysikerű magyar koncerten. (Mindez Semjén Zsolt Facebook oldalán látható.)” - írta a lapnak küldött válaszában a Miniszterelnökség sajtóirodája, amely azonban nem reagált a honvédségi Airbus használatára vonatkozó kérdésre.

Az Airbus A319-es egyike azoknak a repülőgépeknek, amit 2018-ban a Magyar Honvédség számára vásároltak, és amelyről Simicskó István akkori honvédelmi miniszter azt mondta, nem kormánygép, azt a honvédség fogja használni.

Az Átlátszó az ADS-B Exchange által nyilvántartott repülési adatokra hivatkozva azt írta, hogy a 604-es honvédségi „csapatszállító” március 31-én délután repült ki Madeira szigetére, ahova kora este érkezett meg. Másnap, április 1-jén délután indult el Madeiráról, de ezúttal nem a legrövidebb úton, hanem Párizs felé ment, és egy órát töltött a francia fővárosban, mielőtt leszállt volna Budapesten. Vélhetően kitette Semjénéket, majd visszarepült a kecskeméti légibázisra, ahonnan 31-én is indult - jegyzi meg a cikk írója.

Ezek a honvédségi gépek a beszerzésük óta több egzotikus helyen jártak, mint Dubaj, Las Vegas, Málta vagy Panama. Az utazásokkal kapcsolatos adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból 30 évig nem nyilvánosak.