Elhibáztuk az egészségügyi reform sorrendjét, és ennek a levét isszuk - mondta Molnár Lajos pénteken egy pénzügyi konferencián. A korábbi szakminiszter szerint elsőként a biztosítási reformról szóló törvényt kellett volna megalkotni, erre már tavaly nyáron lehetőség volt. Molnár Lajos úgy véli, a rossz sorrend veszélyezteti az eddigi eredményeket.
A szaktárca jelenlegi vezetője, elmondta: ha nem erősödik az öngondoskodás, becslések szerint 2025-re a GDP 20-25 százalékát kell majd egészségügyre fordítani, a jelenlegi elenyésző arányhoz képest. Horváth Ágnes indokoltnak tartja például, hogy a nyugdíjszelvényen is megjelenjen a egészségügyi járulék. A miniszter Molnárhoz hasonlóan elhibázottnak tartja a reform végrehajtásának sorrendjét. Mint mondta, ezzel magyarázható a koalíciós pártok regionális felosztást illető dilemmája.

Gógl Árpád állítja, nincs világos jövőképe az egészségügyi kabinetnek. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kulcskérdésnek nevezte a nemzeti kockázatközösség kialakításának mikéntjét. Mihályi Péter, a szabad demokraták tanácsadójaként tevékenykedő szakközgazdász pedig arra hívta fel a figyelmet, nem lehet jól kommunikálni a reformot, mert az intézkedések szükségszerűen mindenkiből ellenérzést váltanak ki.