Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőig, július 4-én éjfélig tart a harmadfokú hőségriasztás, azaz a vörös kód, amely a korábban tervezettek szerint csütörtökön lejárt volna. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján döntött így, és ez azt jelenti, hogy összesen nyolc napig van a legmagasabb fokú riasztás.

Az egészséges szervezetet is megterheli a tartós hőség, de a kisgyerekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem mindenkinek azt tanácsolja, fogyasszon több vizet, és a déli órákban semmiképpen se tartózkodjanak a napon. Az autóvezetőket is arra kérik, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot, fokozott óvatossággal vezessenek, és még néhány percre se hagyják az autóban gyerekeiket, állataikat. Ha pedig bárki autóban hagyott gyereket, állatot lát, azonnal hívja a 112-t.

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos ilyenkor árnyékben tartózkodni. Fehér sapkával, széles karimájú kalappal, hosszú ujjú, fehér pamutinggel, valamint a bőrtípusnak megfelelő napvédővel lehet védekezni a leégés ellen.

A hőségben a növényzet is könnyebben kigyullad: csak júniusban 20 millió négyzetméternyi terület égett le. Az elmúlt hónapban 1100 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédőket, ezekben összesen 17-en sérültek meg.

A fővárosi önkormányzat még korábban vörös kód figyelmeztetést adott ki, ami azt jelenti, hogy a hőségriadó idején a szociális intézményeknek be kell fogadniuk azokat a hajléktalan embereket is, akiknek az elhelyezése máshol nem megoldható.