A közlemény szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kánikula folytatódik, a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, az ország egyes részein a 30 fokot is elérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kánikula várhatóan a hét végén, augusztus 9-10-e körül ér véget, egy most még bizonytalan erősségű hidegfronttal.
A tájékoztatás szerint kedden a minimum hőmérséklet 16-23 Celsius-fok, a legmagasabb 34-38 fok lesz. Szerdán és csütörtökön lesz a legmelegebb, a hőmérsékleti minimum 17-24, a maximum érték pedig szerdán 39, csütörtökön 40 fok is lehet.

Szombaton a minimum 15-20 fok, a maximum már csak 25-30 fok körül várható.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

A napi középhőmérséklet kiszámításánál figyelembe veszik a minimum és maximum hőmérsékleti értékeket. Ha ezek az értékek 20-21 és 30-31 fok között vannak egymást követő három napon keresztül, akkor rendelik el a riasztást.

Legutóbb augusztus 2-ától rendeltek el hőségriasztást hétfő éjfélig, ezt hosszabbította meg, illetve emelte harmadfokúra, hőségriadóra az ÁNTSZ.